Bryndzové chrumkavé pagáčiky

Potrebujete:

  • 500g hl.múky
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 1Pl kr.cukru
  • 1Pl soli
  • 180ml mlieka
  • 100g bryndze
  • 100g tvrdého strúhaného syru (eidam/gouda)
  • 5Pl oleja/masla

na plnku:

  • 125g roztopeného masla
  • 1 žĺtko
  • 1čl sušený cesnak

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme ich kryštálovým cukrom. Premiešame dobre lyžičkou, potom prikryjeme a necháme 10 minút stáť, až sa vytvorí kvások a kvasnice dostanú tekutú konzistenciu.
  • Múku preosejeme do misky. Pridáme do nej kvások, mlieko izbovej teploty, bryndzu a nestrúhaný syr ako aj maslo izbovej teploty.
  • Miesime cesto minimálne 10 minút až dostane peknú, elastickú konzistenciu. Potom ho prikryjeme a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
  • Medzitým si zmiešame maslo so žĺtkom a sušeným cesnakom.
  • Keď je cesto vykysnuté, tak ho rozgúľame na veľký obdĺžnik a pomažeme pomocou pierka väčšinou maslovej zmesi. Trochu masla si odložíme na záver.
  • Potom cesto preložíme na polku a opäť na polku. Zas vygúľame valčekom, tentoraz na hrúbku 1cm.
  • Pomocou kruhovej formičky vykrajujeme kruhy, ktoré kladieme s odstupom na plech. Do každého pagáčika ostrým nožom urobíme zárezy, potom ho ešte po vrchu pomažeme maslovou plnkou a posypeme podľa chuti celou rascou alebo sezamom.
  • Pečieme pri 180C ca. 30 minút do chrumkava.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*