Zemiakové slané tyčinky

Chutné slané pečivo zo zemiakového cesta. Použiť možno buď uvarené zemiaky alebo aj zvyšky zemiakovej kaše.

Potrebujete na 1 plech:

  • 2-3 uvarené zemiaky alebo za veľkú šálku zemiakovej kaše
  • 125g masla
  • 80g tvrdého syra
  • 1 čl soli
  • Ca. 250-300g hl. Múky
  • Žĺtko na potretie

Postup:

  • Zemiaky rozmágame na jemno (alebo použijeme kašu) a dáme spolu s maslom do misky a premiešame vareškou.
  • Pridáme na jemno postrúhaný syr, soľ a postupne pridávame múku a miesime až vznikne elastické, nelepivé cesto. Presne množstvo múky nemožno uviesť, lebo toto závisí od štrukrúry a množstva zemiakov.
  • Cesto dáme na 30min oddychovať do chladu.
  • Potom ho na pomúčenej doske vyroľujeme a zložíme na polku a potom na štvorec. Opäť pregúľame na obdlžník a opäť zložíme na štvorec.
  • Tento postup prekladania zopakujeme 2-3 krát.
  • Potom cesto pokrájame na tyčinky, tie preložíme na plech a potrieme žĺtkom.
  • Podľa chuti ozdobíme rascou či sézamom.
  • Pečieme pri 180C ca 25min. do chrumkava.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*