Mäsové guľky na spôsob “Königsberger Klöpse”

Tento nemecký pokrm sa vyznačuje chutnými guľkami v krémovitej, jemne kyslastej smotanovej omáčke. Výborný pokrm z mletého mäsa.

Potrebujete:

  • 500g hov. mletého mäsa
  • 1 žemlička / rožok (kľudne aj staršie pečivo)
  • 2 vajíčka
  • 1/2 cibule
  • strúhanka (ca. 3PL)
  • 700ml hov. vývaru/vody
  • 2PL masla + 2PL hl.múky na zápražku
  • 1 bobkový list, soľ, čierne korenie
  • 1 žĺtko
  • 125ml šľahačkovej smotany
  • ocot (alebo citrónová šťava), cukor
  • kapary

Postup:

  • Žemličku si namočíme do vody a keď zmäkkne, vytlačíme z nej všetkú šťavu a dáme do misky.
  • Pridáme mäso, vajíčko, soľ a čierne korenie. Takisto pridáme na jemno pokrájanú cibuľku.
  • Všetko premiešame. Podľa potreby dohustíme zmes strúhankou tak, aby vznikla mierne lepkavá zmes. Z tej formujeme rukami guľky.
  • Do väčšieho hrnca dáme maslo s múkou a krátko posmažíme, až vznikne zápražka. Zalejeme vlažným vývarom a dobre všetko premiešame aby zanikli prípadné hrudky.
  • Do vývaru pridáme bobkový list, ochutíme ho soľou a čiernym korením a necháme zovrieť. Keď omáčka zovrie vložíme guľky, oheň znížime na minimum a necháme 25min. pomaly v nezakrytom hrnci variť. Časť tekutiny sa tým odparí.
  • Na záver pridáme šľahačku v ktorej sme rozmiešali žĺtko a omáčku dochutíme troškou octu (ja dávam za 1PL) a podľa potreby trošku cukru. Tradične sa pridávajú do tohto porkmu kapáry, kdo ich nemá rád môže však tieto vynechať.
  • Ideálnou prílohou je knedla či varené zemiaky.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*