Tento nemecký pokrm sa vyznačuje chutnými guľkami v krémovitej, jemne kyslastej smotanovej omáčke. Výborný pokrm z mletého mäsa.
Potrebujete:
- 500g hov. mletého mäsa
- 1 žemlička / rožok (kľudne aj staršie pečivo)
- 2 vajíčka
- 1/2 cibule
- strúhanka (ca. 3PL)
- 700ml hov. vývaru/vody
- 2PL masla + 2PL hl.múky na zápražku
- 1 bobkový list, soľ, čierne korenie
- 1 žĺtko
- 125ml šľahačkovej smotany
- ocot (alebo citrónová šťava), cukor
- kapary
Postup:
- Žemličku si namočíme do vody a keď zmäkkne, vytlačíme z nej všetkú šťavu a dáme do misky.
- Pridáme mäso, vajíčko, soľ a čierne korenie. Takisto pridáme na jemno pokrájanú cibuľku.
- Všetko premiešame. Podľa potreby dohustíme zmes strúhankou tak, aby vznikla mierne lepkavá zmes. Z tej formujeme rukami guľky.
- Do väčšieho hrnca dáme maslo s múkou a krátko posmažíme, až vznikne zápražka. Zalejeme vlažným vývarom a dobre všetko premiešame aby zanikli prípadné hrudky.
- Do vývaru pridáme bobkový list, ochutíme ho soľou a čiernym korením a necháme zovrieť. Keď omáčka zovrie vložíme guľky, oheň znížime na minimum a necháme 25min. pomaly v nezakrytom hrnci variť. Časť tekutiny sa tým odparí.
- Na záver pridáme šľahačku v ktorej sme rozmiešali žĺtko a omáčku dochutíme troškou octu (ja dávam za 1PL) a podľa potreby trošku cukru. Tradične sa pridávajú do tohto porkmu kapáry, kdo ich nemá rád môže však tieto vynechať.
- Ideálnou prílohou je knedla či varené zemiaky.