Táto slaná roláda je nielej výborná ale aj mimoriadne pekná na pohľad svojou kombináciou sýto zelenej farby s bielou. Jej príprava je nenáročná a celkom bez váženia, postačí vám 1 hrnček s objemom 250ml.
Na cesto potrebujete:
- 3 vajíčka
- 1 šálka hl. múky
- 1 šálka špenátu (mrazený)
- 1čl prášku do pečiva
- 2 PL kyslej smotany
- soľ, čierne korenie
Na plnku potrebujete:
- 1 balenie (250g) jemného krémovitého syru (napr. Lučina)
- 1-2 strúčiky cesnaku/postrúhaného chrenu
- 2 PL kyslej smotany
- 1 šálka (ca50g) postrúhaného tvrdého syru (gouda)
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme do penista. Pridáme smotanu.
- Mrazený špenát rozmrazíme a v sítku vytlačíme prebytočnú tekutinu. Špenát pridáme k vajíčkam.
- Zmes zahustíme múkou, pridáme prášok do pečiva a dochutíme soľou a čiernym korením.
- Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.
- Pečieme pri 160°C ca 15 minút do zlatista.
- Kuchynskú utierku si namočíme a položíme na pracovnú dosku. Ešte horúce cesto aj s papierom na pečenie položíme na mokrú utierku a zarolujeme. Takto necháme vychladnúť. Potom odstránime utierku aj papier na pečenie.
- Na plnku zmiešame jemný krémovitý syr s trochou kyslej smotany, dochutíme soľou, čiernym korením a buď sa rozhodneme pre verziu s cesnakom alebo s chrenom. Potom pridáme postrúhaný syr a dobre premiešame.
- Plnku opatrne nanesieme na cesto a rozotrieme. Potom ho zatočíme a dáme aspoň na hodinu tuhnúť do chladu.
- Na záver pokrájame na 1cm hrubé pláty.
Môj tip- kdo chce môže pre dodatočnú chuť pridať do plnky na drobno pokrájaného údeného lososa.
