Francúzske zemiaky ako od babky

Každá rodina má svôj vlastný recept na prípravu tejto klasiky. Takto sa pripravujú francúszke zemiaky už po 3 generácie v mojej rodine. Recept je veľmi nenáročný a tiež dobrý spôsob na spracovanie zvyšných zemiakov uvarených v šupke.

Potrebujete:

  • 1kg zemiakov uvarených v šuke
  • 2 vajíčka uvarené na tvrdo
  • 200g mäkkej salámy alebo klobásy
  • 200ml kyslej smotany + 100ml sladkej smotany
  • 100g tvrdého syra (Gouda)
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • Vychladnuté zemiaky ošúpeme a pokrájame na kolieska.
  • Zapekaciu misu vymastíme maslom a na spodok položíme 1/3 zemiakov tak, aby sa prekrývali. Posolíme a okoreníme čiernym korením.
  • Vajíčka pokrájame na plátky. Jedno pokrájané vajíčko položíme s odstupom na prvú vrstvu zemiakov a dáme druhú vrstvu zemiakov. Opäť osolíme a okoreníme čiernym korením.
  • Salámu postrúhame na hrubo alebo pokrájame na malé kusy. Rozložíme na druhú vrstvu zemiakov a pokladieme naň zvyšné vajíčko.
  • Na vrch položíme zvyšné zemiaky, opäť okoreníme.
  • Kyslú a sladkú smotanu zmiešame spolu so štipkou soli, prípadne 1 roztlačeným cesnakom. Zmes nalejeme na zemiaky a rovnomerne rozotrieme.
  • Na záver posypeme vrch zemiakov postrúhaným syrom a necháme pri 180C zapekať ca. 30min. až začne mať syr zlatistú farbu.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*