Krémeš podľa receptu mojej mamy

Pre mňa osobne ten najlepší krémeš. Tento na rozdiel od klasických nemá plnku z pudingu ale z hrubej múky a vajíčok. Plnka je nielen chutná ale aj pevná a super sa s ňou pracuje.

Na túto výbornu plnku potrebujete:

  • 1,2l mlieka
  • 150g kr.cukru
  • 160g hrubej múky
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 3 vajíčka
  • 200g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • (Kdo chce môže pridať tiež trošku rumu) 

Okrem toho:

  • 2 pláty lístkového cesta
  • 150g čokoládovej polevy
  • 500ml šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač smotany
  • 2-3pl pr. Cukru

Postup:

  1. Pláty lístkového cesta dáme na plech, poprepichujeme vidličkou na viacerých miestach a necháme pri 180C ca. 15-20 min. piecť do zlatista.
  2. Medzitým si pripravíme plnku. Na to 1l mlieka privedieme do varu spolu s maslom.
  3. Mezitým rozmiešame v zvyšnom mlieku (200ml) hrubú múku so žĺtkami, cukrom, vanilkovým pudingom a vanilkovým cukrom.
  4. Bielka vyšľaháme do tuha.
  5. Ked mlieko začne vrieť, pridáme doňho zmes z hrubej múky a miešame pokiaľ nevznikne hrubá kaša. Potom stiahneme z ohňa a do ešte horúcej zmesy primiešame sneh z bielkov.
  6. Všetko dobre premiešame aby neboli hrudky (vďaka vysokej teplote kaše sa bielok takisto uvarí počas miešania v rámci ostatnej kaše a zanechá ju pekne nadýchanú).
  7. Ešte teplú krémešovú plnku nanesieme na upečené lístkové cesto.
  8. Čokoládovú polevu necháme nad parou roztopiť. Druhý plát lístkového cesta potom polejeme čokoládou a ešte za tekutej čokolády pokrájame plát na štvorce. Tak ich necháme stuhnúť.
  9. Keď vanilková zmes stuhne, vyšľaháme smotanu spolu so stužovačom a cukrom do tuhej šľahačky a tú nanesieme na vanilkovú zmes.
  10. Na záver položíme pláty cesta s čokoládou a necháme aspoň hodinu pred servírovaním oddychovať.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*