Vanilkové rožky s mandľami

Jedným z mojím absolútnych favoritov medzi vianočným pečivom, ktoré u nás žiaden rok nechýbajú, sú vanilkové rožky. Ja ich pripravujem s mandľovými kúskami, čo im pridá na chrumkavosti a tiež s veľkým množstvom vanilky, vďaka čomu sú krásne aromatické. U nás doma sa tešia veľkej obľube.

Potrebujete:

  • 125 g masla izbovej teploty
  • 2 žĺtka
  • 200g hl.múky
  • 150g na jemno postrúhaných orechov (vlašské/lieskovce/mandle)
  • 50 na hrubo posekaných mandlí
  • 50g pr.cukru
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • Na obaľovanie 100g pr.cukru+2 vanilkové cukry

Postup:

  • Žĺtka dať do vysokej misky.
  • Pridať múku, jemné orechy ako aj mandľové kúsky. Takisto pridať práškový a vanilkový cukor, maslo izbovej teploty a štipku soli.
  • Všetko dobre premiesiť (najlepšie rukami) do hladkého cesta. Na rozdiel od klasických maslových ciest, nenechávam toto vychladnúť ale hneď ďalej spracovávam.
  • Už som vyskúšala všetky možné spôsoby prípravu, od špeciálnych plechov, po vyvaľkanie a vykrajovanie formičkami v tvare rohlíčkov, ale najlepšie sa mi robilo tak, že som ich klasicky roľovala na ploche do šuľcov, tie potom narezala na rovnako veľké diely a tie na plechu vyformovala do rohlíčkov. Okrem toho sa rohlíčky takto pripravené nelámu (na rozdiel od iných spomenutých spôsobov) a pekne držia tvar.
  • Na to najlepšie vyrobiť z cesta veľký valec, ten rozrezať na rovnako veľké diely a tie potom jednotlivo šúľať na tenké šúľance. Ak sa niekomu šúľance nebudú pekne šúľať, tomu odporúčam dlkšie cesto rukami miesiť, vďaka ich teplote sa spolu jednotlivé položky lepšie spoja a hneď sa aj dajú ľahšie šúľať.
  • Potom šúľance umiestniť na plech vyložený papierom na pečenie a zatočiť do tvaru podkovy. Piecť pri 180° ca. 10min
  • Počas pečenie dať do misky 100g pr. Cukru ako aj 2 vanilkové cukry a premiešať.
  • Ešte horúce rožky z oboch strán obaliť v cukrovej zmesy (každý kus osobitne) a potom nechať vychladnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*