Táto torta z Viedne je nielen svetoznáma ale na jej prípravu existuje aj neuveriteľne veľa rozličných receptov. Je ťažké sa v nich vyznať a nájsť tú “pravú” verziu. Moja verzia je inšpirovaná jednou starou Nemeckou kuchárskou knihou, ktorá sa zaoberá technikou pečenia a mne sa zdala táto verzia asi najvernejšia a najpodobnejšia originálu. Ja som ju potom trochu prispôsobila mojím stravníkom a pridala pár chuťových aspektov, ktoré chutia nám. Výsledok je krásne čokoládová torta s príchuťou marcipánu a jahôd.
Na cesto potrebujete:
- 250g masla
- 8 vajíčok
- 250g hl. múky
- 50g strúhanky
- 150g kr. cukru
- 40g kakaa
- 100g tmavej čokolády
Okrem toho:
- 200g marcinpánu
- 150g tmavej čokolády
- 1 pohár jahodovej marmelády
- 2PL kokosového tuku
Postup:
- Do hrnca dať vodu, nad ňu položiť nerezovú misku a do nej dať roztopiť maslo a čokoládu na varenie. Keď je zmes roztopená, nechať dôkladne vychladnúť.
- Žĺtka oddeliť od bielkov. Biela vyšľahať do tuhej peny a odložiť stranou.
- Žĺtka vyšľahať s cukrom do penista. Pridať maslovo-čokoládovu zmes. Potom postupne pridávať kakao, strúhanku a múku. Keď sa všetko spojí pomalými pohybmi postupne primiešať bielka.
- Tortovú formu (20-22cm) vymastiť a cesto doňho naliať. Nechať piecť v predhriatej trúbe pri 160C ca. 40-45min. Ku koncu prikryť cesto hliníkovou fóliou.
- Cesto nechať dôkladne vychladnúť a rozrezať na polku.
- Pracovnú plochu posypať práškovým cukrom, marcipán rozdeliť na polku a každú časť rozvaľkať na kruh s priemerom tortovej formy.
- Potom spodnú časť piškóty pomazať 4-6pl jahodovej marmelády, položiť 1 pláť marcepánu, nato dať 2. časť piškóty, opäť marmeládu a marcipán.
- Na polevu nechať nad parou zohriať čokoládu, 2PL marmelády a 2PL kokosového tuku. Miešať až sa všetko spojí a roztopí. Polevu naliať na vrchnú marcipánovú vrstu a rovnomerne rozotrieť.
- Tortu pred narezaním aspoň 2hod. nechať oddychovať v chlade. Najlepšie narezať tortu nožom nahriatým v teplej vode.