lydia argilli_food photography_bratislava_recept_Ako pripraviť čokoládovú polevu Ganache - 5 variácii

Ako pripraviť čokoládovú polevu Ganache – 5 variácii

Azda neexistuje lepšia poleva či krém do torty ako takzvaná Ganache. Prečo hovorím, že poleva aj krém? Pretože oboje je možné- čerstvo pripravená Ganache (ešte teplá) sa dá krásne naniesť ako krém na torty či zákusky, zato keď ju necháme vychladnúť a vyšľaháme mixérom, dostaneme nadýchaný krém.

Ako si viete predstaviť neexistuje len 1 recept – od klasickej Ganache z tmavej čokolády, až po bielu ganache, fialovú či jahodovú.. tých možností je naozaj veľa. Preto vám ponúkam 1 základný recept a okrem neho ešte 4 ďaľšie obmeny.

Ganache z tmavej čokolády

Základný recept Ganache

Recipe by lydia.argilli
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 200 g horkej čokolády (70 % kakaovej sušiny)

  • 200 ml sladkej smotany (podiel tuku najlepšie nad 30 %)

Postup

  • Horkú čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte ich do žiaruvzdornej misky.
  • V hrnci zohrievajte smotanu na miernom ohni, kým nezačne vrieť. Horúcu smotanu nalejte na nasekanú čokoládu.
  • Nechajte ju minútu odstáť a potom miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a zmes nebude hladká.
  • Horkú čokoládovú ganache ihneď použite na polievanie koláčov, namáčanie ovocia alebo ju nechajte vychladnúť, kým nezhustne na polevu.

Ganache z bielej čokolády:

Suroviny:

200 g bielej čokolády
150 ml hustej smotany

Postup

Bielu čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte ich do žiaruvzdornej misky.
V hrnci zohrievajte smotanu na miernom ohni, kým nezačne vrieť.
Horúcu smotanu nalejte na nasekanú bielu čokoládu.
Nechajte chvíľu odstáť a potom miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a zmes nebude hladká.
Ganache z bielej čokolády nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a až potom ho použite ako polevu alebo náplň do koláčov a zákuskov.

Čučoriedková ganache

Suroviny

200 g bielej čokolády
150 ml hustej smotany
100 g umytých a osušených čerstvých čučoriedok

Postup

Čučoriedky nakrájame na plátky a nakrájame na kocky. Postupujte rovnako ako pri ganache z horkej čokolády, čokoládu rozpustite so smotanou.

Čučoriedky rozvarte s troškou vody a prepasírujte cez sítko. Zmes pridajte k čokoláde.
Pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte ganache, kýmzmes nebude hladká.
Čučoriedkovú ganache nechajte vychladnúť a potom ju použite ako náplň do koláčov, tort alebo ako polevu na dezerty.

Jahodová ganache

Suroviny

200 g bielej čokolády
150 ml hustej sladkej smotany
100 g čerstvých jahôd, umytých, olúpaných a nakrájaných

Postup

Jahody nakrájame na plátky a nakrájame na kúsky. Postupujte rovnako ako pri bielej čokoládovej ganache, čokoládu rozpustite so smotanou.
Jahody rozvarte s trochou vody až ostanú konzistenciou ako marmeláda. Pridajte k čokláde.
Pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte ganache, kým sa jahody úplne nezmiešajú a zmes nie je hladká.
Jahodovú ganache nechajte vychladnúť a potom ju použite ako náplň do koláčov, cupcakes alebo ako dip na ovocie.

Ganache bez čokolády, z kakaa


Suroviny

  • 500 ml hustej sladkej smotany
  • 2PL kakaa
  • 2PL kr. Cukru

Postup

V hrnci zohrievajte smotanu na miernom ohni, kým nezačne vrieť. Pridáme kakao a cukor a dobre miešame.
Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Vyšľaháme do tuhej peny.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Skvelé víkendové raňajky -omeleta so syrom

    Skvelé víkendové raňajky -omeleta so syrom

    Minule sa mi dostala do rúk veľmi špeciálna kuchárska kniha z 80-tich rokov. Celá kniha je zbierka receptov z vajec a keďže môj syn vajíčka na akýkoľvek spôsob zbožňuje, hneď som začala listovať čo z nej vyskúšam a natrafila som tam na tento jednoduchý raňajkovú recept na omeletu so syrom. […]


  • Lahodný uhorkový šalát s reďkovkou

    Lahodný uhorkový šalát s reďkovkou

    Kombinácia uhorky a k tomu chrumkavej reďkovky, zakončená dresingom z kyslej smotany.. to je nielen veľmi chutná kombinácia ale aj šalát, ktorý zvládnete vskutku za 5 minút. U nás veľmi obľúbený najmä u detí. Chutí sviežo a uskladnený v chladničke vydrží aj 2 dni. Recept


  • Tradičná fazuľová polievka so zápražkou

    Tradičná fazuľová polievka so zápražkou

    Zaiste si spomínate na fazuľovú polievku akú ste za detstva jedli u vašej babky. Totoa aj moja spomienka a preto sa chcem s vami podeliť o recept, ako sa pripravovala u nás odkedy si pamätám. Recept


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*