Už viacero ľudí mi odporúčalo vyskúšať rastlinnú šľahačku. Vraj lepšie drží tvar a je trvácnejšia ako klasická živočíšna. Tak dnes som sa konečne k testovaniu dostala a tie superlatívy môžem len potvrdiť. Veľmi rýchlo je vyšľahaná a drží super tvar. Viem si tiež výborne predstaviť do krémešu kde ide vyššia vrstva šľahačky. A pri testovaní ešte vznikol aj tento výborný koláčik, moje deti skonštatovali že im pripomína Mliečne Kinderezy a koláčik bol raz dva zjedený.
Na piškótu potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- 100ml oleja
- 100ml vlažnej vody
- 150g hl. Múky
- 1 balenie čokoládového pudingového prášku
- 2PL kakaa
Okrem toho:
- 500ml rastlinnej šľahačky (kdo nemá môže samozrejme použiť aj klasickú zo stužovačom)
- 50g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2PL nutelli
- 1 Balenie práškovej drtenej želatíny (na 500ml tekutiny)
Postup:
- Bielka najskôr oddeliť a vyšľahať do pevného snehu. Odložiť stranou.
- Potom vyšľahať žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridať olej ďaľšie 2 min. sľahať. Potom pridať vodu, prášok do pečiva, múku, kakao a pudingový prášok a vypracovať hladké cesto.
- Do cesta primiešať opatrne sneh z bielkou a potom ho naliať do obdlžníkovej tortovej formy (moja má 20x23cm) vystlanej papierom na pečenie.
- Piecť v predhriatej rúre pri 160 °C ca.35min. Potom nechať vychladnúť a pozdĺžne prekrojiť na polovicu.
- Medzitým si pripraviť šľahačkovú plnku. Na to vyšľahať rastlinnú šľahačku s cukrom a vanilkovým cukrom na pevno. Želatínu dať do hrnca, priliať 4PL vody a za miešania jemne nahriať (nesmie byť moc horúca). Keď sa želatína premení na tekutinu, hneď stiahnúť z ohňa. Potom primiešať za 2PL vyšľahanej šľahačky a dobre premiešať. Priliať k zvyšku šľahačky a mixérom ešte dobre prešľahať.
- Potom polovičku dať do inej nádoby, pridať za 2PL nutelli a prešľahať.
- Okolo korpusu dať cukrárenskú obruč, na spodnú časť korpusu dať bielu lahačku a rozotrieť. Prikryť hodným korpusom a na ten dať hnedú, nutellovú šľahačku. Opäť rovnomerne rozotrieť.
- Zákusok nechať aspoň hodinu odpočívať v chlade. Bez problémov sa dá potom krájať.