Chrumkavé bryndzové pagáčiky

Veľmi obľubujem slané pečivo a pagáče sú moje medzi nimi na prvom mieste. Poznám veľa rôznych spôsobov prípravy a dnes som sa rozhodla pre túto expresnú variantu. Cesto je rýchlo hotové a výsledkom sú krásne aromatické a chrumkavé pagáčiky.

Potrebujete (na ca.30ks):

  • 50ml mlieka
  • 100g bryndze
  • 2 vajíčka
  • 1 kypriaci prášok
  • 1PL soli
  • 1čl sušeného čili
  • 200g masla izbovej teploty
  • Ca. 300g hl. Múky
  • 50g tvrdého syra (eidam, gouda) postrúhaného na jemno
  • Sézam na ozdobenie

Postup:

  • Mlieko nahriať a rozmišať v ňom brydzu.
  • Medzitým dať do nádoby na miešanie 1 celé vajíčko a 1 bielko, spolu so soľou, mäkkým maslom, čili, kypriacim práskom a tvdým postrúhaným syrom. Priliať bryndzovú zmes.
  • Postupne pridávať múku a vždy dobre premiesiť rukamy až vznikne nelepivé cesto. To vygúľať na 0,5 cm a vykrojiť krúžky. Tie poukladať na plech.
  • Každý pagáč potrieť žĺtkom a posypať sézamom. Piecť pri 200°C do hneda, ca. 20min.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*