Kysnutý závin s makovo-slivkovou náplňou

Veľmi mám rada sušené v ovocie. Hlavne v zime mi doslova nahrádza sladkosti, keď mám chuť na sladké, tak si prosto pomaškrtím na sušenej ďatle alebo slivke. A takisto ho rada používam pri varení. Napríklad ako plnku do závinu, ktorá je vynikajúca.

Na závin potrebujete (z uvedeného množstva 2ks):

  • 500g hladkej múky
  • 100g polohrubej múky
  • 100g roztopeného masla
  • 4 PL cukru
  • 1 čl soli
  • 1 vajíčko

Plnka:

  • Za malú šálku sušených sliviek rozoletých alebo rozsekaných na jemno
  • 2 postrúhané jablká
  • Za šálku pomletého maku
  • Za ½ šálky cukru
  • 1 vanilkový cukor

Okrem toho:

  • 1 žĺtko+ 1 PL mlieko
  • Mandle na ozdobu i

Postup:

  • Kvasnice rozdrviť do nádoby, pridať za 1 PL cukru, dobre premiešať a nechať 10stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Múku zmiešať s kváskom, cukrom, soľou, maslom a pridať postupne mlieko až pokiaľ vznikne elastické nelepivé cesto. Cesto by sa malo miesiť aspoň 10min. aby sa uvolnila z múky vláknina.
  • Cesto nechať v zakrytej nádobe na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť. Potom ho rozvaľkať na plech (z tejto dávky je množstvo na 2 záviny).
  • Cesto rozdeliť na polovicu a tú potom rozgúľať na obdĺžnik.
  • Na plnku zomlieť slivky a tie zmiešať s makom, jablkamy a cukrom. Zmes naniesť na cesto. Ak chcete ako na obrázku cesto pliesť, tak plnku naniesť len do stredu koláča (vytvoriť takisto obdĺžnik) a po stranách nechať ca.5cm voľné pásy. Tie potom nazerať na pruhy a postupne zapletať.
  • Potom závin preniesť na plech a nechať ho prikrytý aspoň ešte 15 min. oddychovať. Na záver potrieť žĺtkom zmiešaným s mliekom a ozdobiť mandlami.
  • Piecť pri 180°C ca. 30min. do zlatista.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*