Nedávno som zahliadla ako niekto použil vrchnák (uzáver) fľaše na vytvorenie priehlbinky v sušienke. Je to skvelý nápad a ten som hneď musela vyskúšať. Vzniknutú jamku som vyplnila čokoládovou plnkou ale takisto možno túto naplniť napríklad marmeládou. Samozrejme, že keksíky možno pripraviť aj bez jamky.
Suroviny (na 2 plechy ca.40 kusov):
- 3 žĺtka
- 350g hladkej múky
- 350g (studeného) masla
- 100g cukru
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 100g tmavej čokolády
- 50g posekaných lieskovcov na ozdobu prípadne celé vlašské orechy
Postup:
- V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
- Pridáme ešte studené maslo pokrájané na kocky, soľ a múku a rukami vypracujeme vláčne cesto. Keďže spracovávame studené maslo, nemusíme cesto už nechať tuhnúť ale môžeme s ním hneď ďalej pracovať.
- Z cesta rukami odoberáme malé kúsky a z níich formujeme malé guľky veľké asi pinpongová loptička.
- Tie kladieme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Na jeden plech sa zmestí 5×4 teda 20 kusov.
- Do každej guľky potom vtlačíme pomocou plastového vrchnáku od flaše vzor, tak aby v strede vznikol malý kopček s prstenom okolo (tento krok možno samozrejme aj vynechať ak chceme sušienku bez vzora).
- Takto pripravené keksíky pečieme pri 180C ca. 8 minút do zlatista.
- Medzitým si pripravíme polevu. Na to dáme do hrnca vodu, tú necháme zovrieť a potom nad hrniec umiestnime nerezovú misku do ktorej sne dali na drobno pokrájanú čokoládu. Miešame až sa táto roztopí.
- Keď sú sušienky upečené, necháme ich vychladnúť a potom do stredu každej sušienky nanesieme za 1 čajovú lyžičku roztopenej čokolády.
- Ešte pred stuhnutím plnky ju posypeme s nadrobno posekanými lieskovými orieškami prípadne ozdobíme celými vlašskými orechami. Takto pripravené necháme stuhnúť.