Tento jednoduchý pokrm z Mexika patrí ku klasickým sýtym jedlom pripraveným z mletého mäsa. Jeho názov prezrádza, že pokrm je štipľavý, ale jeho pikantnosť možno voľne voliť aj v závislosti od stravníkov. Keďže u nás jedia aj deti, tak naše čili je veľmi mierne. Ideálnou prílohou k tomuto pokrmu je ryža.
Postup:
- Na panvici opražíme na drobno posekanú cibuľku. Pridáme hovädzie mleté mäso (ca. 250g), ktoré osolíme, okoreníme čiernym korením a pražíme zo všetkých strán za miešania do zlatista.
- Akonáhle dostane mäso správnu farbu pridáme 1 červenú papriku pokrájanú na drobno, ako aj čili papričku a poprášime všetko 1 PL hl. múky.
- Následne zalejeme všetko 100ml vývaru/vody a 200ml rajčinovej šťavy a necháme krátko zovrieť.
- Pridáme za šálku uvarených hnedých fazuliek (kidney beans), šálku kukuričky (mrazenej alebo sterilizovanej) a šálku zelených fazuliek (mrazených alebo sterilizovaných).
- Spolu necháme 10min. dusiť. Na záver dochutíme 1PL balzamika (to dodá jedlu príjemnú jemnú kyslosť, ktorá vyváži jeho štipľavosť) a posypeme na drobno pokrájanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou.