Gaštanový perník s kakaovou polevou

Poznáte to, keď sa rozhodnete niečo piecť a potom narazíte na 100 odlišných verzií receptu? Keď sa to stane mne, väčšinou sa rozhodnem pre strednú cestu – všetky recepty odložím stranou a  improvizujem podľa chuti a dúfam v dobý výsledok :). Je to ako hra v lotérií, ale často s veľmi prekvapivo chutným výsledkom. Aj tento recept vznikol ako výsledok mojej receptovej lotérií a je tak dobrý, že si ho určite pre budúcnosť poznačím, inak človek nikdy nevie, či sa 2-krát po sebe v takejto lotérií trafí opäť do čierneho :).

Na perník potrebujete:

  • 2 vajíčka
  • 150g kr.cukru
  • 1 perníkový prášok do pečiva
  • 1čl škorice
  • 1čl perníkového korenia
  • 75g roztopeného masla (studeného)
  • 350ml mlieka
  • 2 PL medu
  • Postrúhaná kôra z ½ cirtóna a ½ pomaranča
  • 3PL kakaa
  • 1 gaštanové pyré
  • 300g múky

 Na kakaovu polevu potrebujete:

  • 60g tuku alebo masla
  • 20g kokosového tuku
  • 80g práškového cukru
  • 1 PL kakaa
  • 1PL škrobu
  • 1PL mlieka

 Okrem toho:

  • Jahodová marmeláda
  • Oriešky na ozdobu

Postup:

  1. Vajíčka vyšlahať s cukrom do penista. Pridať mlieko, med, roztopené maslo a spolu prešlahať.
  2. Potom pridať kôru z citróna a pomaranča, škoricové a perníkové korenie ako aj gaštanové pyré. Opäť dobre vyšlahať.
  3. Na záver pridať zvyšné suché položky – múku, prášok do pečiva, kakao a vymiešať hladké cesto. To naliať do formy na pečenie vystlatej papierom na pečenie a nechať piecť pri 180°C do stuhnutia, ca.35min.
  4. Keď ceto vychladnúť rozrezať ho najskôr po šírke a potom po dĺžke (v polovičke) aby vznikli 4 rovnako veľké pláty.
  5. Každy plát natrieť lekvárom a na seba vrstviť, okrem posledného plátu, ten nechať suchý.
  6. Vo vodnom kúpeli rozpustiť koskovoý tuk, maslo, kakao a práškový cukor. Potom v mlieku rozmiešať škrob, priliať do polevy a všetko dobre premiešať až vnikne krásne vláčny homogénny krém.
  7. Polevou potrieť vrchný pláť a ozdobiť orieškami. Potom nechať aspoň hodinu tuhnúť v chladničke.

 

2 komentáre

  1. Tak toto som potrebovala. Musi to byť fantastické, lebo už na prvý pohľad to vyzerá excelentne. Ďakujem za recept, určite ho upečiem.??

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*