Minule sa mi dostal do rúk veľmi jednoduchý recept na prípravu pagáčikov, ktorý som musela vyskúšať. Takže hneď ako mi ostali zemiaky z obeda, tak som ich rýchlo využila do tohto chutného pečiva.
Potrebujete:
- 500g uvarených zemiakov/zemiakovej kaše
- 1PL soli
- 1PL kr. cukru
- 30g čerstvých kvasníc
- 400g hl.múky
- 100g masti – bravčová/kačacia
- 100g masla izbovej teploty (kdo nemá doma masť použije 200g masla)
- 1 bielko + 1 žĺtko na potretie
- rasca na posypanie
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky, posypeme kr. cukrom a necháme postáť 5min. pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Do misky dáme múku, kvások, soľ, masť, maslo a bielko. Pridáme roztlačené alebo postrúhané zemiaky a vypracujeme vláčne cesto. To miesime aspoň 10min. Potom cesto prikryté necháme 1hod. kysnúť.
- Cesto na pomúčenej ploche rozgúľame na 1cm hrúbku a pomocou pohára alebo kruhovej formičky vykrojíme pagáčiky.
- Pagáčiky položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pagáčiky prikryjeme a necháme ešte 10min. oddychovať. Zatiaľ si nahrejeme trúbu.
- Na povrch pagáčikov spravíme ostrým nožom jemné zárezy a povrch pomažeme žĺtkom a posypeme rascou.
- Pagáče necháme piecť pri 200C ca. 25min. do zlatista.
- V uzavretej nádobe chutia dobre aj po pár dňoch. Takisto vhodné na zamrazenie.