Tieto chutné kysnuté srdiečka s mrveničkou sú nenáročné na prípravu a chutný darček, napríklad k sviatku valentína.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 40g kr. Cukru
- ½ čerstvých kvasníc (20g)
- 1 PL kr. cukru na kvások
- 1 čl soli
- 100g roztopeného masla
- 1 vajíčko do cesta (+1 na potretie)
- 250ml mlieka
Na mrveničku
- 1 žĺtko
- 50g masla izbovej teploty
- 50g pr. cukru
- 100g hl. múky
Na polevu:
- 150g pr.cukru
- 1Pl citrónovej šťavy
Recept na základne kysnuté cesto možno nájsť tu- https://recepis.sk/2019/02/23/zakladne-sladke-kysnute-cesto/
Postup:
- Droždie rozdrtiť do misky, posypať 1pl kr. cukru. Pomiešať a nechať 5min. stáť pokiaľ vznikne kvások.
- Kvások zmiešať s múkou, vajíčkom, roztopeným maslom, cukrom, štipkou soli a mliekom. Miesiť aspoň 10min. a potom prikryté nechať hodinu kysnúť.
- Cesto vyroľovať na 1cm hrúbku a pomocou noža vykrojiť tvar srdca. Položiť na plech a potrieť žĺtkom.
- Na mrveničku zmiešať práškový cukor s múkou a žĺtkom a vypracovať mrveničku.
- Mrveničkou posypať cesto a nechať piecť pri 180C ca 20min. Nechať vychladnúť.
- Na polevu zmiešať cukor a citrónovú šťavu a polevou pomiešať vychladnuté srdiečka. Nechať pár minút stuhnúť.