Jablkový Cheesecake s marcipánom

Aromatický a chutný cheesecake, ktorý kombinuje mandľovú chuť marcipánu s chuťou jabĺk. Výborný zimný desert.

Na cesto potrebujete:

  • 250g hl.múky
  • 100g masla izbovej teploty
  • 50g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Štipka soli
  • 1 vajíčko 

Plnka:

  • 3 vajíčka
  • 200ml kyslej smotany
  • 500g jemného tvarohu
  • 3 Pl kukuričného škrobu/ alebo vanilkový pudingový prášok
  • 50g kr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 stredne veľké jablká
  • 200g marcipánu
  • 50g posekaných mandlí
  • 50g pomletých mandlí
  • 3Pl šľahačkovej smotany
  • Citrónovou šťavou

Postup:

  • Múku premiešame s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom ako aj vajíčkom a štipkou soli. Cesto krátko pomiesime rukamy, až sa všetky komponenty dobre spoja.
  • Potom cesto roztrháme na kúsky a tie kladieme do vymastenej kruhovej tortovej formy (Priemer 24 alebo 26cm) a rukamy roztlačíme do formy tak, aby bolo cesto na spodku rovnomerne rozmiestnené a v rovnakej hrúbke.
  • Alternatívne možno cesto vygúľať medzi 2 papiermi na pečenie a potom preniesť do formy a odrezať nadbytočné kraje.
  • Na plnku vyšľaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme kyslú smotanu a tvaroh a pudingový prášok. Plnku nalejeme na cesto a pečieme pri 150C po dobu 30 minút.
  • Jablká ošúpeme, rozrežeme na polovičku a vyberieme jaderník. Potom pokrájame na malé kocky.
  • Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou aby nezhnedli a potom pridáme šľahačkovú smotanu ako aj pomleté a posekané mandle. Dobre premiešame.
  • Cesto vyberieme po 30 minútach z trúby a na vrch postrúhame hrubým struhlíkom marcipán. Na to nanesieme jablkovú plnku. Plnku rozložíme rovnomerne na cesto.
  • Cheesecake necháme piecť ďaľších 30minút pri 150°C.
  • Na záver posypeme jablká trochou cukru aby tento skaramelizoval.
  • Pred narezaním nechať dôkladne vychladnúť.

Ak chcete tomuto dezertu dodať dodatočnú nótu, môžete ho servírovať s domácou karamelovou omáčkou. Na to zohrejete v hrnci za 4Pl kr.cukru, keď zhnedne zalejete 125ml šľahačkovej smotany a pridáme 40g masla.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*