Aromatický a chutný cheesecake, ktorý kombinuje mandľovú chuť marcipánu s chuťou jabĺk. Výborný zimný desert.
Na cesto potrebujete:
- 250g hl.múky
- 100g masla izbovej teploty
- 50g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
- 1 vajíčko
Plnka:
- 3 vajíčka
- 200ml kyslej smotany
- 500g jemného tvarohu
- 3 Pl kukuričného škrobu/ alebo vanilkový pudingový prášok
- 50g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 stredne veľké jablká
- 200g marcipánu
- 50g posekaných mandlí
- 50g pomletých mandlí
- 3Pl šľahačkovej smotany
- Citrónovou šťavou
Postup:
- Múku premiešame s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom ako aj vajíčkom a štipkou soli. Cesto krátko pomiesime rukamy, až sa všetky komponenty dobre spoja.
- Potom cesto roztrháme na kúsky a tie kladieme do vymastenej kruhovej tortovej formy (Priemer 24 alebo 26cm) a rukamy roztlačíme do formy tak, aby bolo cesto na spodku rovnomerne rozmiestnené a v rovnakej hrúbke.
- Alternatívne možno cesto vygúľať medzi 2 papiermi na pečenie a potom preniesť do formy a odrezať nadbytočné kraje.
- Na plnku vyšľaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme kyslú smotanu a tvaroh a pudingový prášok. Plnku nalejeme na cesto a pečieme pri 150C po dobu 30 minút.
- Jablká ošúpeme, rozrežeme na polovičku a vyberieme jaderník. Potom pokrájame na malé kocky.
- Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou aby nezhnedli a potom pridáme šľahačkovú smotanu ako aj pomleté a posekané mandle. Dobre premiešame.
- Cesto vyberieme po 30 minútach z trúby a na vrch postrúhame hrubým struhlíkom marcipán. Na to nanesieme jablkovú plnku. Plnku rozložíme rovnomerne na cesto.
- Cheesecake necháme piecť ďaľších 30minút pri 150°C.
- Na záver posypeme jablká trochou cukru aby tento skaramelizoval.
- Pred narezaním nechať dôkladne vychladnúť.
Ak chcete tomuto dezertu dodať dodatočnú nótu, môžete ho servírovať s domácou karamelovou omáčkou. Na to zohrejete v hrnci za 4Pl kr.cukru, keď zhnedne zalejete 125ml šľahačkovej smotany a pridáme 40g masla.