Receptov na Stroganoff je neuveritelne veľa a sú naozaj veľmi rozličné. Ja som sa preto rozhodla pátrať po koreňoch tohto receptu a nájsť podľa možnosti pôvodnú receptúru na prípravu tohto pokrmu.
Tento recept má svôj pôvod v ruskej kuchyni. Pôvodný recept z polovičky 19. storočia od kuchára Pochljobkina sa vzťahuje na prípravu hovädzieho mäsa, ale omáčka sa výborne hodí aj ku kuraciemu mäsu. Prekvapivo sa v originálnom recepte nevyskytuje žiadna uhorková šťava, ktorá je akosi zakomponovaná vo väčšine dnešných receptoch. Typickú kyslosť jedlu dodáva smotana. Ja som sa teda tiež pridŕžala tradičného receptu a výsledok je krásne šťavnaté lahodné mäso hotové za pár minút. Výborný recept z kuracieho mäsa.
Na omáčku potrebujete:
- 200g kyslej smotany
- 200g hov. vývaru
- 1PL hl.múky
- 1čl horčice
- 1PL rajčinového pretlaku
- soľ, čierne korenie, cukor
Okrem toho:
- 400g kuracích pŕs
- 1PL múky
- soľ, čierne korenie, sladká červená paprika
Postup:
- Kuracie prsia umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké pásiky.
- Potom ich ochutíme soľou, čiernym korením a paprikou a obalíme v múke.
- Následne opečieme za miešania kuracie prsia v panvici na oleji, až začnú dostávať zlatistú farbu.
- Medzitým si pripravíme omáčku. Na túto zmiešame vývar s kyslou smotanou a múkou ako aj horčiou a rajčinovým pretlakom a vylejem všetko na opečené mäso.
- Zakryté necháme na nízskom ohni ešte 15min. spolu dusiť.
- Na záver podľa potreby dochutíme ešte soľou prípadne troškou cukru, ktorá vyváži kyslastú chuť.
Tradičnou prílohou boli opečené zemiaky, ja som tentoraz však servírovala Stroganoff s tarhoňou.