Kyslá polievka z bôbu

Bôb patrí medzi starodávne strukoviny známe už z biblických čias. Je bohatý na bielkoviny ale aj Vitamíny B a C. V modernej kuchyni sa žial čoraz zriedkavejšie pripravuje, je však rovnako plnohodnotná strukovina vhodná do polievky či na výrobu kaše ako fazuľa či hrášok, preto sa oplatí ju z času na čas zaradiť do jedálnička.

Postup:

  • Sušený bôb (1 šálka) na noc namočiť do vody tak aby voda bola aspoň 2cm nad povrchom strukovony.
  • Vodu zliať a zaliať 1,5l vody (prípadne vývaru kdo má).
  • Osoliť, pridať 1 bobkový list ako aj 2 zrnká čierneho korenia a 1 strúčik cesnaku (v celku). Nechať zovrieť a variť ca. 1hod. pokiaľ bôb zmäkkne.
  • Potom pridať 3 zemiaky pokrájané na drobno a spolu ďaľej variť ďaľších 10min.
  • Medzitým opečieme na 1PL oleja za 2,5PL hl. múky a urobíme svetlú zápražku. Kdo chce, môže pridať aj trochu červenej papriky.
  • Zápražku zalejeme 200ml sladkej smotany na varenie (prípadne mlieka) a všetko dobre roztrepeme. Potom vlejeme do polievky a necháme spolu zovrieť.
  • Na záver dochutíme (podľa potreby) soľou, čiernym korením, stipkou cukru a 1čl octu.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*