Tradičný kurací Stroganoff

Receptov na Stroganoff je neuveritelne veľa a sú naozaj veľmi rozličné. Ja som sa preto rozhodla pátrať po koreňoch tohto receptu a nájsť podľa možnosti pôvodnú receptúru na prípravu tohto pokrmu.

Tento recept má svôj pôvod v ruskej kuchyni. Pôvodný recept z polovičky 19. storočia od kuchára Pochljobkina sa vzťahuje na prípravu hovädzieho mäsa, ale omáčka sa výborne hodí aj ku kuraciemu mäsu. Prekvapivo sa v originálnom recepte nevyskytuje žiadna uhorková šťava, ktorá je akosi zakomponovaná vo väčšine dnešných receptoch. Typickú kyslosť jedlu dodáva smotana. Ja som sa teda tiež pridŕžala tradičného receptu a výsledok je krásne šťavnaté lahodné mäso hotové za pár minút. Výborný recept z kuracieho mäsa.

Na omáčku potrebujete:

  • 200g kyslej smotany
  • 200g hov. vývaru
  • 1PL hl.múky
  • 1čl horčice
  • 1PL rajčinového pretlaku
  • soľ, čierne korenie, cukor

Okrem toho:

  • 400g kuracích pŕs
  • 1PL múky
  • soľ, čierne korenie, sladká červená paprika

Postup:

  • Kuracie prsia umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké pásiky.
  • Potom ich ochutíme soľou, čiernym korením a paprikou a obalíme v múke.
  • Následne opečieme za miešania kuracie prsia v panvici na oleji, až začnú dostávať zlatistú farbu.
  • Medzitým si pripravíme omáčku. Na túto zmiešame vývar s kyslou smotanou a múkou ako aj horčiou a rajčinovým pretlakom a vylejem všetko na opečené mäso.
  • Zakryté necháme na nízskom ohni ešte 15min. spolu dusiť.
  • Na záver podľa potreby dochutíme ešte soľou prípadne troškou cukru, ktorá vyváži kyslastú chuť.

Tradičnou prílohou boli opečené zemiaky, ja som tentoraz však servírovala Stroganoff s tarhoňou.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*