Kyslá kapusta je môj absolútny favorit medzi potravinami. Žial, som u nás doma jediná, ktorá ju rada je. O to väčšia je radosť, keď môžem variť aj pre iných, ktorí takisto obľubujú kyslú kapustu ako ja. Tentokrát vo forme segedínskeho gulášu ako ho pripravujem ja, z hovädzieho mäsa. Napriek tomu, že hovädzie má podstatne menej tuku ako bravčové, tento guláš je krásne šťavnatý a okrem toho menej kalorický.
Postup:
- 600g hovädzieho mäsa umyjeme, osušíme a pokrájame na rovnako veľké kocky.
- 2 veľké cibule ošúpeme a pokrájame na drobno. Na oleji ich necháme za pomalého zohrievania pražiť do sklovita.
- Keď cibuľka začne rozvoniavať pridáme mäsové kocky a zprudka opečieme zo všetkých strán. Dochutíme soľou a čiernym korením ako aj 1PL červenej sladkej papriky a 1čl červenej štipľavej papriky.
- Potom zalejeme 500ml vody a necháme pomaly dusiť. Ja dusím v tlakovom hrnci mäso ca. 1,5 hodiny.
- 1kg kyslej kapusty zlejeme zo šťavy a pokrájame na menšie kusy. Keď je mäso mäkké, pridáme kyslú kapustu a necháme zakryté spolu ďalšiu 1/2 hodinu dusiť na miernom ohni. Ak je potreba, pridáme trochu vody na podliatie. Tekutina by mala byť ca. 1 cm nad povrch mäsa.
- Do misky si dáme 200ml sladkej smotany spolu s 100ml vody (vývaru), 2PL hl.múky, 1PL zemiakového škrobu a 1/2PL kr. cukru. Všetko spolu premiešame a vlejeme do guláša.
- Na silnom ohni za miešania spolu zohrejeme až sa guláš zahustí. Na záver podľa chuti dochutíme soľou, roztlačeným cesnakom a sušeným majoránom či rascou.