Novoročná slávnostná gaštanová torta

Výborná slávnostná torta s gaštanovou plnkou. Táto cukrovinka mi pripomína malé mištičky s gaštanovým pyré, ktoré sa dali za môjho detstva kúpiť v cukrárni. Ako dieťa nebolo pre mňa chutnejšieho dezertu ako tieto gaštanové mištičky.

Na cesto potrebujete:

  • 200 kr. cukru
  • 125g masla izbovej teploty
  • 4PL kakaového prášku
  • 200g hladkej múky
  • štipka soli
  • 2čl prášku do pečiva
  • 1 Vanilkový cukor
  • 3 vajíčka

Na plnku potrebujete:

  • 450ml mlieka
  • 1 pudingový prášok zlatý klas
  • 5PL kr. cukru
  • 200g masla izbovej teploty
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 kocky gaštanového pyré

Okrem toho potrebujete:

  • 250ml studeného mlieka
  • 2 šľahačkové smotany v prášku
  • 1 stužovač smotany
  • 3PL práškového cukru

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne zmes bez hrčiek.
  • Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame. Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
  • Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do namastenej tortovej formy.
  • Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestniť do formy. Alternatívne možno cesto pomocou rúk cesto roztlačiť do formy.
  • Potom cesto necháme v trúbe pri 180⁰C ca. 30min. piecť. Korpus následne necháme kompletne vychladnúť.
  • Na plnku necháme v hrnci zohriať 400ml mlieka. Pudingový prášok zmiešame v zvyšnom mlieku spolu s cukrom a vanilkovým cukrom a keď začne mlieko v hrnci vrieť, tak pridáme doňho a za miešania pudingovú zmes a necháme ho stuhnúť. Následne pudingovú zmes necháme úplne vychladnúť.
  • Keď je zmes studená, pridáme do nej 1 a 1/2 gaštanového pyré ako aj maslo a spolu vyšľaháme. Zvyšnú časť pyré dáme do mrazničky stuhnúť.
  • Okolo tortového korpusu umiestníme cukrárenskú obruč a na cesto nanesieme plnku.
  • Do studeného mlieka dáme šľahačky v prášku spolu so stužovačom šľahačky a pr. cukrom. Vyšľaháme do tuhej šľahačky.
  • 2/3 šľahačky nanesieme na plnku a zarovnáme. Zvyšnú šľahačku naplníme do cukrárenského vrecúška a pomocou neho urobíme na tortu špičky.
  • Zvyšné zamrazené pyré postrúhame hrubým strúhadlom. Hobliny nanesieme na povrch torty.
  • Tortu pred servírovaním necháme aspoň 2 hodiny stáť v chlade.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*