Výborná slávnostná torta s gaštanovou plnkou. Táto cukrovinka mi pripomína malé mištičky s gaštanovým pyré, ktoré sa dali za môjho detstva kúpiť v cukrárni. Ako dieťa nebolo pre mňa chutnejšieho dezertu ako tieto gaštanové mištičky.
Na cesto potrebujete:
- 200 kr. cukru
- 125g masla izbovej teploty
- 4PL kakaového prášku
- 200g hladkej múky
- štipka soli
- 2čl prášku do pečiva
- 1 Vanilkový cukor
- 3 vajíčka
Na plnku potrebujete:
- 450ml mlieka
- 1 pudingový prášok zlatý klas
- 5PL kr. cukru
- 200g masla izbovej teploty
- 1 vanilkový cukor
- 2 kocky gaštanového pyré
Okrem toho potrebujete:
- 250ml studeného mlieka
- 2 šľahačkové smotany v prášku
- 1 stužovač smotany
- 3PL práškového cukru
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne zmes bez hrčiek.
- Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame. Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
- Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do namastenej tortovej formy.
- Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestniť do formy. Alternatívne možno cesto pomocou rúk cesto roztlačiť do formy.
- Potom cesto necháme v trúbe pri 180⁰C ca. 30min. piecť. Korpus následne necháme kompletne vychladnúť.
- Na plnku necháme v hrnci zohriať 400ml mlieka. Pudingový prášok zmiešame v zvyšnom mlieku spolu s cukrom a vanilkovým cukrom a keď začne mlieko v hrnci vrieť, tak pridáme doňho a za miešania pudingovú zmes a necháme ho stuhnúť. Následne pudingovú zmes necháme úplne vychladnúť.
- Keď je zmes studená, pridáme do nej 1 a 1/2 gaštanového pyré ako aj maslo a spolu vyšľaháme. Zvyšnú časť pyré dáme do mrazničky stuhnúť.
- Okolo tortového korpusu umiestníme cukrárenskú obruč a na cesto nanesieme plnku.
- Do studeného mlieka dáme šľahačky v prášku spolu so stužovačom šľahačky a pr. cukrom. Vyšľaháme do tuhej šľahačky.
- 2/3 šľahačky nanesieme na plnku a zarovnáme. Zvyšnú šľahačku naplníme do cukrárenského vrecúška a pomocou neho urobíme na tortu špičky.
- Zvyšné zamrazené pyré postrúhame hrubým strúhadlom. Hobliny nanesieme na povrch torty.
- Tortu pred servírovaním necháme aspoň 2 hodiny stáť v chlade.