Najradšej spracovávam sezónnu zeleninu a k tej teraz jednoznačne patrí ružičkový kel a karfiol. Táto mierne pikantná polievka krásne prehreje celé telo a tiež zasýti.
Postup:
- Na oleji a 2pl masla opražíme najskôr 1 cibuľu pokrájanú na drobno.
- Ružičkový kel (ca. 1/2kg) zbavíme vonkajších lístkov a pridáme k cibuli a ďalej spolu opekáme na nízskom ohni.
- 1/2 karfiolu rozobrerieme na ružičky, pridáme do hrnca a tiež ešte 5min poopekáme. Toto opekanie dodá zelenine výbornú armómu a tiež urýchli čas varenia.
- Následne zalejeme zeleninu 1,5l vody (alebo vývaru ak máme), osolíme, okoreníme čiernym korením a rascou ako aj 1čl sušeného čili. Kdo chce môže ešte pridať za šálku hrášku (čerstvého alebo mrazeného).
- Prikryté necháme na nízskom ohni variť ca. 15min.
- V panvici krátko osmažíme 2pl masla a 2pl múky. Prilejeme za naberačku vody a rozmiešame. Potom celé vlejeme do polievky a necháme ešte zovrieť.