20 užitočných tipov na dokonalé vianočné koláčiky

Piecť vianočné pečivo sa zdá byť také vzrušujúce, avšak najneskôr keď vaše koláčiky nevyzerajú ako na obrázku či zrazu máte pred sebou prihorené koláčiky či tvrdé ako podrážka sa možno začne táto úloha nezdať až taká triviálna. Pritom sú za tým častokrát drobnosti, ktoré rozhodujú o tom, či vaše pečenie bude úspešné a či nie. Preto som vám zostavila 20 užitočných tipov na dokonalé vianočné koláčiky.

Prečo je dôležite správne piecť?

U mňa doma sa snažím každoročne pripraviť 20-25 rôznych druhov pričom vždy kombinujem vyskúšané, tradičné pečivo a zopár nových, kde sa zas trochu kreatívne vyžijem. Z mojej skúsenosti je absolútne najdôležitejšie pri pečení správny čas a ten je práve pri takom tenkom ceste ako koláčiky často majú veľmi krátky. Takže naučiť sa odhandúť správny čas kedy vybrať z rúry je absolútna karta k úspechu. Verím, ale že aj ostatné tipy vám napomôžu k úspešnému pečeniu.

Moje tipy

  1. Maslo izbovej teploty
    • Maslo by malo byť mäkké keď sa rozmieša s cukrom. Ale pozor, ak je príliš teplé, cesto sa môže v rúre príliš rozotrieť; Optimálne je nechať ho cez noc pri izbovej teplote (18-21C)
  2. Teplota vajec
    • Na cesto používajte vajcia izbovej teploty. Studené vajcia môžu spôsobiť, že sa maslo zatiahne a zabráni rovnomernému premiešaniu.
      Rýchly tip: Vložte studené vajcia na 5 až 10 minút do misky s vlažnou vodou, aby sa zohriali.
  3. Presne odmerajte ingrediencie
    • Pečenie je chémia – múku, cukor a iné suché prísady vždy presne odmerajte pomocou odmeriek (alebo lepšie pomocou kuchynskej váhy). Ak sa vám zdá cesto príliš suché, pridajte trochu masla, ak príliš tekuté tak trochu múky či škrobu. Vždy sa pridávajte po malých množstvách a premieste a až potom podľa potreby pridajte. Cesto sa počas miesenia mení.
  4. Pomúčte plochu
    • Pri vaľkaní cesta povrch a valček zľahka poprášte múkou alebo práškovým cukrom. Prípadne cesto rozvaľkajte medzi dvoma listami pergamenového papiera.
  5. Chladenie cesta
    • Cesto na sušienky vždy nechajte odpočívať alebo chladiť v chladničke aspoň 30 minút (pri niektorých receptoch aj cez noc). Chladenie pomáha cesto stuhnúť, zlepšuje jeho chuť a zabraňuje prílišnému rozťahovaniu sušienok.
  6. Cesto vždy chránte pred vyschnutím
    • Cesto potrebuje síce oddych ale aj veľmi rýchlo vychne či chytí pach (chladničky) preto ho nezabudnite vždy zabaliť do plastovej fólie alebo ho vložte do vzduchotesnej nádoby.
    • Tip: Moja mama zakrývala cesto vždy prázdnym obalom z masla, ktorý nelepí a vďaka mastnote aj super ochráni cesto.
  7. Vyhnite sa nadmernému miešaniu cesta
    • Miešajte len dovtedy, kým sa múka nezapracuje. Pri nadmernom miešaní sa môže aktivovať príliš veľa lepku, čo môže mať za následok, že namiesto ľahkých a chrumkavých sušienok budú tvrdé alebo žuvačkové.
  8. Pripravte si vybavenie na pečenie
    • Plechy na pečenie vyložte pergamenovým papierom alebo silikónovou podložkou, aby sa ľahko čistili a zabránili pripaľovaniu. Mne osobne sa viac osvedčil papier ako silikón, sušienky sú tak chrumkavejšie ale je to často len o osobných preferenciách. Vyhnite sa však vymasteniu plechov, pretože by sa sušienky mohli roztekať.
  9. Predhrejte rúru
    • Vždy predhrejte rúru na správnu teplotu zvyčajne 180 °C pre sušienky, aby ste zabezpečili rovnomerné pečenie. Na predhriatie stšaí rúru spustiť ca 10 minút predtým ako vložíte cesto.
  10. Predchystajte si plechy až potom pečte
    • Je dobré si vytvoriť pri pečení istý postup. Moja mama robila vždy tak, že pripravila najskôr 2-3 plechy a až potom začala piecť. Tak si vedela rýchlo odsledovať čas pečenia a takisto tak nebudete zbytočne mrhať elektrikou.
  11. Majte dostatok plechov na pečenie
    • Aby ste mohli cesto predpripraviť v dostatočnom množstve je praktické mať aspoň 3 plechy. Zatiaľ, čie jedny sa chladia, druhé pečú môžete na tretí plech chystať ďaľšiu várku a takto ich stále meniť. Tak zamedzíte tomu, aby vám rúra bežala na prázdno.
  12. Pečenie viacerých plechov naraz
    • Ak máte teplovzdušnú rúru môžete piecť aj 2 plechy naraz avšak aby ste dosiahli konzistentné výsledky, v polovici pečenia ich otočte, aby sa rovnomerne prepečeniu. Ale kedže sušienky potrebujú len ca 7 minút na pečenie je pre mňa jednoduchšie ich piecť jednotlivo.
  13. Používajte rovnaké veľkosti sušienok
    • Toto je mimoriadne dôležité. Cesto ktoré pečeiete na 1 plechu by malo mať tú istú hrúbku. Ak namiesto vykrajovania sušienky tvarujete, tak používajte naberačku na sušienky, lyžicu alebo odvážte guľôčky cesta, aby ste zabezpečili rovnakú veľkosť, ktorá umožní rovnomerné pečenie. Sušienky rôznej veľkosti sa upečú nerovnomerne prípadne vám začnú prihárať.
  14. Neprepekajte
    • Sušienky vyberte z rúry, keď sú okraje zlatisté a stredy ešte mäkké. Počas chladnutia na plechu budú naďalej tuhnúť. mne osobne sa osvedčilo, že akonáhle sa im ich vrchná vrstva uzatvorí, tak vyberám z trúby, to je pri bežnej hrúbke (ca 2mm) asi po 7 minútach v rozhohriatej rúre na 180C.
  15. Správne vychladnite
    • Pred prenesením na mriežku nechajte sušienky minimálne 2-3 minúty vychladnúť na plechu. Zabránite tak ich poškodeniu a pomôžete im stuhnúť.
  16. Vyhnite sa horúcim plechom na pečenie
    • Nikdy nedávajte surové cesto na horúci plech na pečenie; cesto sa začne roztápať, čo spôsobí, že sa sušienky nerovnomerne rozložia. Pred opätovným použitím nechajte plechy vychladnúť.
  17. Používajte kvalitné ingrediencie
    • Ak máte možnosť použite pravé maslo (nie margarín), chuťovo sa v tomto smere oplatí investovať. Ak siahnete k margarínu, tak aspoň časť tuku (30 percent) nahradťe maslom. Pri koreninách ako škorica, muškátový oriešok, aníz či zázvor je dobre siahnúť k uzavretým obalom a nie takým z predchádzajúceho roku. Dlho skladované koreniny zvyknú po otvorení vyprchať a stratiť svoju chuť a vôňu.
  18. Zvýraznenie chutí
    • Do sladkého cesta na sušienky vždy pridajte štipku soli – vyváži sladkosť a zvýrazní všetky chute. Dokonca aj v cukrových sušienkach je soľ kľúčová.
  19. Zdobenie po vychladnutí
    • Ak cukrovinky polevujete alebo zdobíte, nechajte ich úplne vychladnúť. Teplé sušienky spôsobia, že sa poleva roztopí a nerovnomerne sa rozotrie.
  20. Správne skladovanie pre zachovanie čerstvosti
    • Sušienky by sa mali vždy skladovať v uzatvorenej nádobe – ja osobne mám najradšek sklenené či plechové, ktoré aj pekne vyzerajú, ale aj plastová nádoba je úplne v poriadku.

Bonusový tip:

Ak darujete sušienky alebo pečiete s deťmi, prijmite nedokonalosť! Vianočné pečenie je o zdieľaní radosti a mierne nerovnomerné posýpanie alebo vybočené tvary dodajú domácim sušienkam charakter.

Chcete sa inšpirovať receptami na vianočné pečenie? Hľadajte inšpiráciu v mojej E-KNIHE s vianočnými receptami. Túto si môžete priamo zakúpiť po produktami.

20 užitočných tipov na dokonalé vianočné koláčiky

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.

PRODUKTY

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

Original price was: 4,99€.Current price is: 2,49€.

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*