Možno ste mali to šťastie, že ste boli ako mladá kuchárka zaučená vašou mamou či babkou do tajomstiev varenia a pečenia. Zo skúsenosti však viem, že často sa cenné vedomosti našich mám a babiek strácajú a nepredávajú ďalším generáciám tak, ako tomu bolo v minulosti.
Pritom mnohé rady našich babičiek sú skutočne cenné zlata a nielen, že nám uľahčia denné varenie ale dopomôžu aj tomu aby sme dokázali potraviny dlhšie a trvanlivejšie skladovať. Preto som sa rozhodla zostaviť zopár základných rád ohľadom surovín ktoré má každý doma a denne používa. Dúfam, že vám tieto prídu na úžitok.
Cukor a soľ
Cukor stráca počas varenia na sladkosti. Preto to treba zohľadniť ohľadom časovania, kedy niečo dosladíte
Soľ spomaľuje proces zovretia vody, nezabudnite preto soliť napríklad vodu na cestoviny až keď zovrie.
Kávový pach odstránite z termosky tak, že pridáte trochu cukru do vody, necháte takto v termoske postáť a tento odoberie tento pach.
Vajíčka
Vajíčka na varenie na tvrdo kladieme do vody podľa možnosti v izbovej teplote. Je dobre ich takisto napichnúť ihlou predtým, než ich dáte variť, aby škrupina nepraskla.
Vajíčka by sa nemali umývať, ich škrupina ich chráni pred starnutí. Po umytí sa skráti ich ich trvanlivosť.
Ak chcete si uľahčiť šúpanie vajíčok, nezabudnite po uvarení pridať do vody ocot, budú sa ľahšie šúpať.
Ocot
Ocot spomaľuje proces zmäknutia zeleniny. Mal by sa preto pridávať až na úplný záver varenia, keď už je zelenina mäkká.
Ovocie a zelenina
Ovocie, zeleninu umývajte až tesne pred konzumáciou, najmä mäkkému ovociu ako jahody či maliny umytým o dosť skrátite životnosť.
Je nepravdivé, že uvarené ovocie či zelenina sú menej hodnotné ako surové. Aj keď sa časť vitamínou počas varenia stratí, je ich schopnosť ich spracovať vaším telom o dosť vyššia v uvarenej ako v surovej podobe.
Je dobre skladovať teplomilné ovocie ako broskyne, nektárinky, či rajčiny by sa mali skladovať pri izbovej teplote, nie v chladničke aby pomaly dozreli.
Mäkké ovocie neskladujeme na sebe ale vedľa seba aby sa zvýšila ich životnosť.
Zemiaky
Zemiaky by sa vždy mali skladovať v tme. Ak už nie v pivnici tak aspoň v tmavej nádobe. Stačí im mierny chlad, v chladničke by sa skladovať však nemali.
Zemiaky obsahujú veľké množstvo škrobu, preto by sa pri príprave pyré nemal používať ponorný mixér, radšej použite lis na zemiaky.
Do pyré by sa mali pridávať len teplé položky- či už maslo alebo smotanu, nemali by byť studené. Takisto odporúčam použiť na rozmáganie časť vody zo zemiakov.
Zemiaky moja mama nikdy neumývala pod tečúcou vodou, ale len v miske s vodou aby sa zachovala väčšia časť minerálov.
Olej
Olej by sa mal skladovať v sklenenej ale najmä v tmavej fľaške.
Citrón
Citrón zabraňuje hnednutiu ovocia, preto ho môžeme použiť na potretie napríklad avokáda či jablko, ktoré rýchlo hnednúť.
Citrón môžete pridať tiež k zelenine, čo nadúva a nepríjemne smrdí počas varenia ako napríklad brokolica či karfiol.
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Varenie – vzácne rady od našich babičiek
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.