Tento tradičný dezert sa pripravuje najmä počas sviatkov, či už vianočných alebo veľkonočných. U nás doma sa pripravovali malé obdĺžniky, ale minule som v jednej cukrárni zahliadla trojuholníkový tvar a zdal sa mi skvelý.
V tomto príspevku sa dozviete, ako sa pripravujú tradičné grilážky zo Salka. Pričom vám postačí klasické salko (bez varenia) na túto prípravu.
Ako sa pripravujú grilážky- recept zo Salkom
Course: Nezaradené4
servings40
minutes5
minutesSuroviny
1balenie tortových oplátok
1/2 balenia masla (125g)
1 balenie posekaných orechov (250g)
4PL kr. cukru
1balenie kondenzovaného mlieka (Salko)
Čokoládová poleva
Postup
- Hrniec dáme krátko nahriať na sporák, pridáme cukor aj s vodou a pomalým ohrievaním necháme vytvoriť karamel. Karamel miešame len krúžením hrnca, nie vareškou.
- Maslo medzitým necháme v hrnci rozpustiť.
Keď cukor zhnedne, prilejeme opatrne maslovú zmes ako aj balenie salka a potom metličkou za ohrievania miešame až sa všetky hrudky roztopia. - Potom odobereme z ohňa a prisypeme pomleté alebo posekané orechy. Ja najradšej používam vlašské ale tiež možno zvoliť lieskovce či iný druh podľa chuti
- Zmes rozdelíme na 6/7 dielov a tie potom natrieme jednotlivo na tortové pláty. Ja zvyknem robiť nižšie grilážky zo 4 plátov oblátok a 3 vrstiev plnky ale samozrejme možno vyrobiť aj vysoké grilážky z 8 oblátok a 7 dielov plnky.
- Dôležité je po naplnení zaťažiť oplátky niečím ťažkým (ja používam 2 dosky na krájanie) a takto nechať vychladnúť najlepšie cez noc.
- Na ďaľší deň polejeme vrchnú oplátku roztopenou čokládou
- Potom pokrájame na kocky a tie potom na polku aby vznikli trojuholníky.
Recipe Video
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.