Lahodný Cheesecake, ktorého poleva krásne drží aj po narezaní tvar a nerozlieva sa.
Potrebuejete:
- 200g maslových sušienok
- 50g mandlových keksíkov ammaretiny
- 100g masla izbovej teploty
- 500g krémovitého syru (Lučina/Mascarpone)
- 250g kyslej smotany
- 3 vajíčka
- 100g kr. cukru
- 4PL hl. múky
- 1 vanilkový cukor
Karamelová poleva
- 80g kr. cukru
- 2PL vody
- 80g šľahačkovej smotany
- 100g masla
Postup:
- Maslové keksíky a amarettiny dať do sáčku a pomocou valčeka na cesto rozdrtiť na drobno. Vložiť do misky
- Pridať maslo izbovej teploty a spolu miesiť, až sa položky dobre spoja. Cesto rozvnomerne rozložiť na spodok dobre vymastenej kruhovej tortovej formy a zarovnať.
- Vajíčka vyšľahať s cukrom do penista. Pridať krémovitý syr, kyslú smotanu a múku a dobre prešľahať. Zmes naliať na pripravený korpus a pri 180⁰C piecť ca.45min. do stuhnutia. Potom nechať dôkladne vychladnúť.
- Na karamelovú polevu dať do hrnca cukor spolu s troškou vody a pomaly nechať zohrievať. Zároveň dať v druhom hrnci zohriať smotanu a maslo aby boli horúce (nemali by ale zovrieť).
- Cukor sa nikdy pri karamelizovaní nemá miešať varechou ale len jemným pohybom hrnca až pokiaľ začne cukor mať hnedastú (karamelovú farbu). Potom priliať do zmesy horúcu smotanu s maslom a miešať na jemnom ohni až sa všetky hrudky karamelu rozpustia.
- Karamelovú polevu nechať aspoň 10min. vychladnúť, až potom naliať na vychladnutý korpus. Cheesecake nechať pred narezaním aspoň 2hod. oddychovať v chladničke.