Karamelový Cheesecake

Lahodný Cheesecake, ktorého poleva krásne drží aj po narezaní tvar a nerozlieva sa.

Potrebuejete:

  • 200g maslových sušienok
  • 50g mandlových keksíkov ammaretiny
  • 100g masla izbovej teploty
  • 500g krémovitého syru (Lučina/Mascarpone)
  • 250g kyslej smotany
  • 3 vajíčka
  • 100g kr. cukru
  • 4PL hl. múky
  • 1 vanilkový cukor

Karamelová poleva

  • 80g kr. cukru
  • 2PL vody
  • 80g šľahačkovej smotany
  • 100g masla

Postup:

  • Maslové keksíky a amarettiny dať do sáčku a pomocou valčeka na cesto rozdrtiť na drobno. Vložiť do misky
  • Pridať maslo izbovej teploty a spolu miesiť, až sa položky dobre spoja. Cesto rozvnomerne rozložiť na spodok dobre vymastenej kruhovej tortovej formy a zarovnať.
  • Vajíčka vyšľahať s cukrom do penista. Pridať krémovitý syr, kyslú smotanu a múku a dobre prešľahať. Zmes naliať na pripravený korpus a pri 180⁰C piecť ca.45min. do stuhnutia. Potom nechať dôkladne vychladnúť.
  • Na karamelovú polevu dať do hrnca cukor spolu s troškou vody a pomaly nechať zohrievať. Zároveň dať v druhom hrnci zohriať smotanu a maslo aby boli horúce (nemali by ale zovrieť).
  • Cukor sa nikdy pri karamelizovaní nemá miešať varechou ale len jemným pohybom hrnca až pokiaľ začne cukor mať hnedastú (karamelovú farbu). Potom priliať do zmesy horúcu smotanu s maslom a miešať na jemnom ohni až sa všetky hrudky karamelu rozpustia.
  • Karamelovú polevu nechať aspoň 10min. vychladnúť, až potom naliať na vychladnutý korpus. Cheesecake nechať pred narezaním aspoň 2hod. oddychovať v chladničke.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*