Anjelské oči – drobné vianočné pečivo

Toto drobné pečivo sa tvaruje z maslového cesta, z ktorého sa vyrobia guľky s otvorom. Do neho sa vstrekuje alebo nanesie marmeláda. Tradičné sa pripravuje s červenou marmeládou (jahodová, ríbezlová, malinová) ale samozrejme, že môžete zvoliť marmládu podľa chuti

Suroviny:

  • 75g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 žĺtok
  • 40g kryštálový cukor
  • 100g hladkej múky
  • 20g kukurčiného škrobu (alebo rovnaké množstvo vanilkového pudingového prášku)
  • marmeláda na plnenie

Postup:

  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
  • Pridáme maslo izbovej teploty, škrob a postupne pridávame preosiatú múku až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
  • Miesime rukami, to zlepší spojenie masla so zvyšnými položkami.
  • Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu tuhnúť v chladničke.
  • Cesto vyrolujeme na šules a z neho potom odkrajujeme asi 0,5 cm hrubé kúsky.
  • Z tých tvarujeme rukami potom malé guľky a tie kladieme na plech. Do každej guľky vtlačíme do stredu dierku (napríklad pomocou rúčky varešky).
  • Cukrárenské vrecko naplníme marmeládou a tú nanášame do otvoru. Môj tip, dajte marmeládu na 15 sekúnd nahriať do mikrovlnky, bude mať tekutejšiu konzistenciu.
  • Takto pripravené pečieme pri 180°C do zhnednutia (ca 6 minút). Keď sú upečené, necháme ich aspoň 5 minút chladnúť predtým nech ich odoberieme z plechu.
  • Na záver vychladnuté pečivo posypeme práškovým cukrom.
  • Uskladňujeme v uzavretej nádobe.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*