Túto klasiku slovenskej kuchyne mám z detstva v pamäti v spojitosti s veľmi sladkou bielkovou plnkou, ktorú pripravovala moja mama. Musím priznať, že ako dieťa mi veľmi chutila ale na starobu mám šišky radšej s domácou marmeládou. Tento rok som vyrábala s mamou malinový džem a tá kombinácia so šiškou je neskutočná.
Suroviny:
- 500g hladkej múky
- 4 PL kr. Cukru
- 20g čerstvého droždia
- ca. 160ml acidofilného mlieka
- 50g rozpusteného masla
- 20g vanilkového cukru
- štipka soli
- Marmeláda podľa chuti (ja som použila malinovú)
Postup:
- Do misky si nadrolíme kvasnice a posypeme ich cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a potom necháme stáť 10 minút, až sa vytvorí kvások a kvasnice dostanú tekutú konzistenciu.
- Múku zmiešame so soľou a maslom a postupne pridáme kvások a acidofilné mlieko. Miesime aspoň 10 minút pokiaľ vznikne vláčne, elastické cesto.
- Potom cesto zakryjeme najlepšie mokrou utierkou a necháme hodinu v teple kysnúť.
- Po vykysnutí cesto rozgúľame na 1cm hrúbku a pomocou pohára vykrojíme kruhy. Do stredu každého kruhu vytvoríme jamku.
- Následne v horúcom oleji pomaly pražíme z oboch strán do zlatista.
- Ešte horúce šišky jednou stranou namáčame do vanilkového cukru, ktorý sme si dali do misky.
- Na záver jamku naplníme marmeládou.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.