Mali sme možnosť s deťmi podniknúť výlet na pole s levanduľou, kde sme si nazbierali z tejto liečivej bylinky. Jej využitie je rôznorodé, ale mimo iného sa dá využiť aj v kuchyni pri varení či pečení. Treba len dbať na to, aby to bola pravá levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia) a nie iné jej odrody, ktoré sa využívajú skôr v kozmetike.
Suroviny na svetlú piškótu:
- 3 vajíčka
- 1/2 šálky cukru
- 1/2 šálky oleja
- 1 šálka múky (hladkej alebo polohrubej)
- 1PL levanduľového sirupu (ak nemáte môžete nahradiť pridaním zopár levanduľových kvietkov do cesta pre arómu)
- šťava z 1,5 citróna
- 1/2 prášku do pečiva
Suroviny na tmavé cesto:
- 1 vajíčko
- 3PL kakaa
- 100ml šľahačkovej smotany
- 1/2 šálky múky
Suroviny na polevu
- šťava z 1/2 citróna
- ca. 70g pr. cukru
- levanduľové kvietky a citrón na ozdobu
Postup:
- Začneme prípravou svetlého cesta. Na to si zmiešame vajíčka s cukrom a dobre ich prešľaháme.
- Pridáme olej a opäť šľaháme.
- Potom primiešame zvyšné suroviny – sirup, šťavu (aj kôru) z citrónou, prášok do pečiva a múku.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do menšej nádoby na pečenie.
- Následne si vypracujeme tmavé cesto z vajíčka, smotany, kakaa a múky, ktoré dobre spolu premiešame.
- Nalejeme na vrchné cesto a dáme piecť pri 160C na ca. 35-40 minút. Vyklopíme z formy až po vychladnutí.
- Na polevu si dáme šťavu z 1/2 citróna do misky a postupne pridávame práškový cukor až vznikne lepivá poleva.
- Nanesieme ju na vychladnutý koláč a ozdobíme kúskami citróna a kvietkami levanduľe. Necháme krátko stuhnúť potom servírujeme.
Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.
Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.