Hrnčekový citrónový koláč s levanduľou

Mali sme možnosť s deťmi podniknúť výlet na pole s levanduľou, kde sme si nazbierali z tejto liečivej bylinky. Jej využitie je rôznorodé, ale mimo iného sa dá využiť aj v kuchyni pri varení či pečení. Treba len dbať na to, aby to bola pravá levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia) a nie iné jej odrody, ktoré sa využívajú skôr v kozmetike.

Suroviny na svetlú piškótu:

  • 3 vajíčka
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/2 šálky oleja
  • 1 šálka múky (hladkej alebo polohrubej)
  • 1PL levanduľového sirupu (ak nemáte môžete nahradiť pridaním zopár levanduľových kvietkov do cesta pre arómu)
  • šťava z 1,5 citróna
  • 1/2 prášku do pečiva

Suroviny na tmavé cesto:

  • 1 vajíčko
  • 3PL kakaa
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 1/2 šálky múky

Suroviny na polevu

  • šťava z 1/2 citróna
  • ca. 70g pr. cukru
  • levanduľové kvietky a citrón na ozdobu

Postup:

  • Začneme prípravou svetlého cesta. Na to si zmiešame vajíčka s cukrom a dobre ich prešľaháme.
  • Pridáme olej a opäť šľaháme.
  • Potom primiešame zvyšné suroviny – sirup, šťavu (aj kôru) z citrónou, prášok do pečiva a múku.
  • Vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do menšej nádoby na pečenie.
  • Následne si vypracujeme tmavé cesto z vajíčka, smotany, kakaa a múky, ktoré dobre spolu premiešame.
  • Nalejeme na vrchné cesto a dáme piecť pri 160C na ca. 35-40 minút. Vyklopíme z formy až po vychladnutí.
  • Na polevu si dáme šťavu z 1/2 citróna do misky a postupne pridávame práškový cukor až vznikne lepivá poleva.
  • Nanesieme ju na vychladnutý koláč a ozdobíme kúskami citróna a kvietkami levanduľe. Necháme krátko stuhnúť potom servírujeme.

Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.

Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

Original price was: 4,99€.Current price is: 2,49€.

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
Original price was: 9,99€.Current price is: 4,99€.

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

Original price was: 19,99€.Current price is: 9,99€.

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*