Hrnčekový citrónový koláč s levanduľou

Mali sme možnosť s deťmi podniknúť výlet na pole s levanduľou, kde sme si nazbierali z tejto liečivej bylinky. Jej využitie je rôznorodé, ale mimo iného sa dá využiť aj v kuchyni pri varení či pečení. Treba len dbať na to, aby to bola pravá levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia) a nie iné jej odrody, ktoré sa využívajú skôr v kozmetike.

Suroviny na svetlú piškótu:

  • 3 vajíčka
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/2 šálky oleja
  • 1 šálka múky (hladkej alebo polohrubej)
  • 1PL levanduľového sirupu (ak nemáte môžete nahradiť pridaním zopár levanduľových kvietkov do cesta pre arómu)
  • šťava z 1,5 citróna
  • 1/2 prášku do pečiva

Suroviny na tmavé cesto:

  • 1 vajíčko
  • 3PL kakaa
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 1/2 šálky múky

Suroviny na polevu

  • šťava z 1/2 citróna
  • ca. 70g pr. cukru
  • levanduľové kvietky a citrón na ozdobu

Postup:

  • Začneme prípravou svetlého cesta. Na to si zmiešame vajíčka s cukrom a dobre ich prešľaháme.
  • Pridáme olej a opäť šľaháme.
  • Potom primiešame zvyšné suroviny – sirup, šťavu (aj kôru) z citrónou, prášok do pečiva a múku.
  • Vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do menšej nádoby na pečenie.
  • Následne si vypracujeme tmavé cesto z vajíčka, smotany, kakaa a múky, ktoré dobre spolu premiešame.
  • Nalejeme na vrchné cesto a dáme piecť pri 160C na ca. 35-40 minút. Vyklopíme z formy až po vychladnutí.
  • Na polevu si dáme šťavu z 1/2 citróna do misky a postupne pridávame práškový cukor až vznikne lepivá poleva.
  • Nanesieme ju na vychladnutý koláč a ozdobíme kúskami citróna a kvietkami levanduľe. Necháme krátko stuhnúť potom servírujeme.

Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.

Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*