Hrnčekový citrónový koláč s levanduľou

Mali sme možnosť s deťmi podniknúť výlet na pole s levanduľou, kde sme si nazbierali z tejto liečivej bylinky. Jej využitie je rôznorodé, ale mimo iného sa dá využiť aj v kuchyni pri varení či pečení. Treba len dbať na to, aby to bola pravá levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia) a nie iné jej odrody, ktoré sa využívajú skôr v kozmetike.

Suroviny na svetlú piškótu:

  • 3 vajíčka
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/2 šálky oleja
  • 1 šálka múky (hladkej alebo polohrubej)
  • 1PL levanduľového sirupu (ak nemáte môžete nahradiť pridaním zopár levanduľových kvietkov do cesta pre arómu)
  • šťava z 1,5 citróna
  • 1/2 prášku do pečiva

Suroviny na tmavé cesto:

  • 1 vajíčko
  • 3PL kakaa
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 1/2 šálky múky

Suroviny na polevu

  • šťava z 1/2 citróna
  • ca. 70g pr. cukru
  • levanduľové kvietky a citrón na ozdobu

Postup:

  • Začneme prípravou svetlého cesta. Na to si zmiešame vajíčka s cukrom a dobre ich prešľaháme.
  • Pridáme olej a opäť šľaháme.
  • Potom primiešame zvyšné suroviny – sirup, šťavu (aj kôru) z citrónou, prášok do pečiva a múku.
  • Vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do menšej nádoby na pečenie.
  • Následne si vypracujeme tmavé cesto z vajíčka, smotany, kakaa a múky, ktoré dobre spolu premiešame.
  • Nalejeme na vrchné cesto a dáme piecť pri 160C na ca. 35-40 minút. Vyklopíme z formy až po vychladnutí.
  • Na polevu si dáme šťavu z 1/2 citróna do misky a postupne pridávame práškový cukor až vznikne lepivá poleva.
  • Nanesieme ju na vychladnutý koláč a ozdobíme kúskami citróna a kvietkami levanduľe. Necháme krátko stuhnúť potom servírujeme.

Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.

Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Kokosový koláč s jahodami

    Kokosový koláč s jahodami

    Už ste niekedy vyskúšali kombináciu jahôd a kokosu? Podľa mňa sa tieto 2 suroviny skvelo k sebe hodia a chuťovo dopĺňajú. Tak aj v tomto koláči, ktorý spája intenzívnu chuť kokosu so sviežou chuťou jahôd.


  • Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Prednedávnom som vám publikovala recept na makovú bábovku z celého maku a tento raz ponúkam obmenu z pomletého maku. Rozdiel bude najmä vo farbe, ktorá bude pri pomletom maku omnoho intenzívnejšia (tmavomodrá) ale takisto v konzistencii, mak nahradí veľkú časť múky a to bude automaticky aj chutiť. Môj hrnček mal […]


  • Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Tento rok bola sezóna medvedieho cesnaku na Slovensku pomerne skoro (teda aspoň v okolí Bratislavy), ale nie všade. Ja si pestujem medvedí cesnak doma a tam až teraz mi dozrel, tak, že som ho mohla zbierať. Tento šalát je skvelým spôsobom ako medvedí cesnak použiť do chutnej obmeny klasiky. Ak […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*