Mali sme možnosť s deťmi podniknúť výlet na pole s levanduľou, kde sme si nazbierali z tejto liečivej bylinky. Jej využitie je rôznorodé, ale mimo iného sa dá využiť aj v kuchyni pri varení či pečení. Treba len dbať na to, aby to bola pravá levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia) a nie iné jej odrody, ktoré sa využívajú skôr v kozmetike.

Suroviny na svetlú piškótu:
- 3 vajíčka
- 1/2 šálky cukru
- 1/2 šálky oleja
- 1 šálka múky (hladkej alebo polohrubej)
- 1PL levanduľového sirupu (ak nemáte môžete nahradiť pridaním zopár levanduľových kvietkov do cesta pre arómu)
- šťava z 1,5 citróna
- 1/2 prášku do pečiva
Suroviny na tmavé cesto:
- 1 vajíčko
- 3PL kakaa
- 100ml šľahačkovej smotany
- 1/2 šálky múky
Suroviny na polevu
- šťava z 1/2 citróna
- ca. 70g pr. cukru
- levanduľové kvietky a citrón na ozdobu
Postup:
- Začneme prípravou svetlého cesta. Na to si zmiešame vajíčka s cukrom a dobre ich prešľaháme.
- Pridáme olej a opäť šľaháme.
- Potom primiešame zvyšné suroviny – sirup, šťavu (aj kôru) z citrónou, prášok do pečiva a múku.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do menšej nádoby na pečenie.
- Následne si vypracujeme tmavé cesto z vajíčka, smotany, kakaa a múky, ktoré dobre spolu premiešame.
- Nalejeme na vrchné cesto a dáme piecť pri 160C na ca. 35-40 minút. Vyklopíme z formy až po vychladnutí.
- Na polevu si dáme šťavu z 1/2 citróna do misky a postupne pridávame práškový cukor až vznikne lepivá poleva.
- Nanesieme ju na vychladnutý koláč a ozdobíme kúskami citróna a kvietkami levanduľe. Necháme krátko stuhnúť potom servírujeme.


Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.
Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: