Už roky robím lasagne a vždy mi v nich vadili relatívne veľké kusy mletého mäsa/rajčín/cibule.. Dnes som dostala nápad rajčinovu omáčku s mäsom po uvarení jemne rozmixovať a výsledok je super -jemnulinké lasagne bez veľkých kusov. Odteraz už ani inak robiť nebudem.
Suroviny:
- 1 cibuľa
- 200g mletého hovädzieho mäsa
- 1 dóza rajčín v šťave
- soľ, čierne korenie, 1 kocka cukru
- 3PL masla
- 3PL hl-múky
- 100ml vývaru
- 300ml mlieka
- lasagne cestoviny
- 200g tvrdého syru
Postup:
- Na prípravu lasagne si treba pripraviť rajčinovú a bešamelovú omáčku. Na rajčinovú omáčku opražíme 1 cibuľu pokrájanú na kocky, pridáme 200g mletého hovädzieho mäsa, osolíme, okoreníme čiernym korením a pražíme pokiať je mäso pekne hnedé.
- Potom pridáme 300ml rajčinového pretlaku passata alebo 1 dózu rajčín v šťave a necháme ešte krátko prevariť.
- Dochutíme sušeným čili, 1 čl cukru a podľa potreby dosolíme. Potom necháme vychladnúť a krátko rozmixujeme ponorným mixérom.
- Na bešamelovú omáčku necháme najskôr roztopiť v hrnci 3Pl masla, pridáme rovnaké množstvo hl. múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
- Tu zalejeme 100ml vývaru (najlepšie hovädzím) a 300ml mlieka. Osolíme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a za stáleho miešania varíme až pokiaľ omáčka nezhustne. Potom necháme vychladnúť.
- Samotná príprava lasagní je po tejto predpríprave už nenáročná. Do obĺžnikovej formy na pečenie dáme najskôr na spodok za 1 naberačku bešamelovej omáčky a rozotrieme ju. Na to položíme pláty lasagne (surové bez varenia). Kde sa prekrývajú, treba na spoj dať trošku bešamelovej omáčky, alebo nadbytočnú časť plátu odlomiť.
- Na prvú vrstvu lasagnových cestovín dáme 1 naberačku bešamelovej omáčky, rozotrieme ju a na to nalejeme za 1 naberačku rajčinovej omáčky. Opäť rozotrieme a položíme na to druhú vrstvu plátov lasagní. Toto opakujeme ca 4-5 krát, až pokiaľ sa minie rajčinová omáčka.
- Posledná vrstva je tvorená plátmy, na ktoré sa dá už len bešamelová omáčka a na záver sa posype tento posledný plát hrubou vrstvou postrúhaného syru (napr. Gouda/eidam).
- Doležité je, aby počas vrstvenia boli všetky pláty dobre pokryté omáčkou. Počas pečenia pláty lasagne krásne navlhnú a tým sa uvaria, preto nieje potrebné ich predvárať. Na záver necháme lasagne v pekáči piecť pri 180°C pokiaľ syr nedostane zlatistú farbu (ca. 30minút).