Výborná príloha zo sladkého zemiaku batata pripavená z jedného pekáča. Jemnučké plátky zemiakov v smotanovej omáčke a zapečnom syri.. skutočne chutná kombinácia.


Najlepšie zapekané bataty – krémové gratinované sladké zemiaky
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
ca 750g zemiakov batata (ca 2ks)
100ml vývaru (hovädzieho)
250ml šľahačkovej smotany
50g parmezánu
1 strúčik cesnaku
1 bobkový list
soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
(Tvrdý syr na zapečenie – možno vynechať)
maslo na vymazanie nádovy na zapekanie
Postup
- Zemiaky batata ošúpeme, umyjeme a pokrájame na tenké, rovnako hrubé, plátky. Snažíme sa dosiahnúť čo možno najtenšie plátky.Nádobu na zapekanie vymažeme maslom. Potom umiestíme do nádoby zemiaky.Na zálievku si zmiešame vývar, smotanu a parmezán a dochutíme soľou, muškátovým orieškom a čiernym korením.
- Vrstvíme zemiaky so syrom. Vždy dáme vrstvu zemiakov, potom syr, trochu soli a opäť zopakujeme až sa minú suroviny.
Zmes nalejeme na zemiaky a potom ich zarovnáme tak, aby vytvorili kompaktnú plochu. Vrch posypeme zvyšným tvrdým syrom. - Na zemiaky položíme bobkový list a jeden cesnakový strúčik v šupke. Potom všetko prikryjeme alobalom a v trúbe necháme pri 200C ca. 45 minúť piecť.
Následne odstránime alobal, cesnak a bobkový list a ešte necháme 5-10 minút dopiecť do zlatista. - Keď gratin mierne vychladne, tak dostanem kompatnú konzistenciu a možno ho pekne krájať na štvorce a tak servírovať.
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Najlepšie zapekané bataty – krémové gratinované sladké zemiaky
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.
PRODUKTY
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV