Fánky z kyslej smotany

Do obdobia fašiangov patria neodmyslitelne výpražané pokrmy z kysnutého cesta ako šišky či fánky. Tieto fánky sú vyrobené z kyslej smotany a sú raz-dva hotové. Toto cesto sa takisto výborne hodí na výrobu šišiek.

Potrebujete:

  • 1 kyslá smotana (200ml)
  • 20g čerstvého droždia
  • 50 ml mlieka na kvások
  • 40g kr. cukru
  • 300g polohrubej múky
  • 1 žĺtok
  • Olej na vyprážanie
  • Na obalovanie práškový a vanilkový cukor
  • Postup:
  • Mlieko nahriať, aby bolo mierne teplé a rozdrobiť doňho kvasnice a za 1PL cukru. Dobre premiešať a nechať aspoň 10min. stáť, aby sa vytvoril kvások.
  • Kvások zmiešať s múkou, pridať žĺtok a kyslú smotanu a dobre premiešať. Ak je cesto moc suché, tak pridať ešte trochu mlieka.
  • Cesto miesiť aspoň 5 min., aby sa z múky uvoľnil lepok.
  • Potom cesto nechať ½ hod. prikryté oddychovať. Následne ho rozvaľkať na 1cm hrubý obdĺžnik.
  • 1/2l oleja nechať zohriať. Medzitým rozrezať cesto na pásy a tie potom na štvorce alebo trojholníky. Každý kus uprostred narezať, aby sa pri vyprážaní cesto zvnútra rovnomerne upražilo, prípadne kúsky zatočiť (p. obrázok).
  • Cesto vložiť do horúceho oleja a z oboch strán vypražiť do zlatista.
  • Následne nechať odkvapkať prebytočný olej na kuch. servítku a posypať ešte teplé práškovým a vanilkovým cukrom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*