Do obdobia fašiangov patria neodmyslitelne výpražané pokrmy z kysnutého cesta ako šišky či fánky. Tieto fánky sú vyrobené z kyslej smotany a sú raz-dva hotové. Toto cesto sa takisto výborne hodí na výrobu šišiek.
Potrebujete:
- 1 kyslá smotana (200ml)
- 20g čerstvého droždia
- 50 ml mlieka na kvások
- 40g kr. cukru
- 300g polohrubej múky
- 1 žĺtok
- Olej na vyprážanie
- Na obalovanie práškový a vanilkový cukor
- Postup:
- Mlieko nahriať, aby bolo mierne teplé a rozdrobiť doňho kvasnice a za 1PL cukru. Dobre premiešať a nechať aspoň 10min. stáť, aby sa vytvoril kvások.
- Kvások zmiešať s múkou, pridať žĺtok a kyslú smotanu a dobre premiešať. Ak je cesto moc suché, tak pridať ešte trochu mlieka.
- Cesto miesiť aspoň 5 min., aby sa z múky uvoľnil lepok.
- Potom cesto nechať ½ hod. prikryté oddychovať. Následne ho rozvaľkať na 1cm hrubý obdĺžnik.
- 1/2l oleja nechať zohriať. Medzitým rozrezať cesto na pásy a tie potom na štvorce alebo trojholníky. Každý kus uprostred narezať, aby sa pri vyprážaní cesto zvnútra rovnomerne upražilo, prípadne kúsky zatočiť (p. obrázok).
- Cesto vložiť do horúceho oleja a z oboch strán vypražiť do zlatista.
- Následne nechať odkvapkať prebytočný olej na kuch. servítku a posypať ešte teplé práškovým a vanilkovým cukrom.