Domáci zeleninový bujón je skvelou alternatívou k priemyselným kockám – je bez konzervantov, umelých prísad a plný prírodnej chuti. Vďaka správnemu spôsobu prípravy a skladovania si môžete dopriať zdravý a aromatický základ do polievok, omáčok či rizota aj niekoľko mesiacov.
Na prípravu bujónu použite koreňovú zeleninu, ako sú mrkva, zeler, petržlen, cibuľa ale môžete ho obohatiť aj cesnak, ako aj bylinky ako tymian, bobkový list a rozmarín. Takto pripravený bujón vám ušetrí čas pri varení a zároveň dodá jedlám prirodzenú hĺbku chuti. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a majte vždy po ruke zdravý a chutný základ do jedál.
Pripravte si doma výživný a zeleninový bujón, ktorý vydrží mesiace
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
2 mrkvy
2 cibule
1/2 zeleru
1 petržlén + vňať
1 pór
(môžete pridať aj 1PL soli ale potom musíte dávať pozor pri dochucovaní)
(hlúbiky z brokolice)
Postup
- Začneme tým, že si všetku zeleninu ošistíme a pokrájame na menšie kusy.
- Vložíme do kuchynského robota s nástavcom na sekanie a rozmixujeme na hustú pastu.
- Túto dáme na plech a rovnomerne ju rozotrieme, najlepšie tak aby celková výška na jednom mieste nebola viac ako 1-2 cm. Vložíme do trúby a začneme sušiť. Najskôr piecť pri 100C ca 30 minút, potom znížiť teplotu na 50C a sušiť až je zelenina kompletne dehydratovaná (u mňa to trvalo ca 1,5 hodiny)
- Vznikne nám veľký sušený plát ktorý rozdrvíme alebo rozomelieme na jemnú zmes. Túto koncentrovanú zmes môžeme zamraziť v malých dávkach alebo kľudne skladovať v pohári niekoľko týždňov až mesiacov.
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Pripravte si doma výživný a zeleninový bujón, ktorý vydrží mesiace
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.
PRODUKTY
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV