Kuracie prsia sú klasika rýchlej kuchyni lebo sa dajú pripraviť naozaj za krátku dobu do chutného pokrmu. To však neznamená, že sú super ľahké na prípravu. Pri nesprávnom spracovaní sa vám rýchlo môže stať, že budete mať vysušené kuracie prsia či také, ktoré síce vyzerajú chutne ale sú zvnútra ešte surové.
Preto som zostavila pre vás 5 najčastejších chýb, ktoré robia ľudia pri ich príprave ako aj 5 tipov na to, ako dosiahnuť dokonalé kuracie prsia.
5 najčastejších chýb
Umývať či neumývať?
Umývanie surového kuracieho mäsa môže spôsobiť šírenie škodlivých baktérií, ako sú salmonela a kampylobaktérie, okolo drezu, pracovných dosiek a náčinia. To neznamená, že tieto baktérie chcete jesť. Dobrá správa je, že všetky baktérie na kurčati sa počas správneho varenia (75C a vyššie) zničia. Umývanie teda baktérie účinne neodstráni a je tak zbytočné.
Ak chcete zlepšiť štruktúru alebo odstrániť prebytočnú vlhkosť,osušte kurča pred varením papierovými utierkami. Uterák ihneď zlikvidujte a dôkladne si umyte ruky.
Dlhé dusenie?
Kuracie prsia nemajú dostatok tuku, preto sú pri príliš dlhom varení náchylné na vysušenie. Preto by sa optimálne mali buď len zprudka opiecť alebo ak ich chcete dusiť v šťave, tak nevariť dlhšie ako 10-15 minút.
Varenie z chladničky?
Ak vložíte studené kurča priamo do horúcej panvice alebo rúry často vedie k nerovnomernému prepečeniu. Preto je dobré, ak kuracie prsia niesu úplne ľadové.
Vysoké teploty pri pečení?
Pri pečení kuracích pŕs na vysokom ohni sa môže pripáliť vonkajšia strana, zatiaľ čo vnútro zostane nedostatočne prepečené. Lepšie bude ak najskôr opečiete kuracie prsia zprudka teda na vysokej teplote 2 minúty na každej strane a potom teplotu znížite na minimum a opekáte už len na veľmi nízskej teplote aby sa stihlo tepelne upraviť aj zvnútra predtým, než bude prepečené zvonku. Alternatívne ho môžete nechať tepelne upraviť zvnútra v prehriatej trúbe.
Možno hneď servírovať?
Po upečení mäso nechajte krátko odležať. Krájanie kurčaťa hneď po uvarení spôsobí, že z neho vytečie šťava a zostane suché. Najlepšie ho prikryte alobalom a nechajte stáť 5 minút predtým než ho narežete.
A takto pripravíte kuracie prsia správne
- Rovnomerne naklepte prsia: Pomocou paličky na mäso vyrovnajte kuracie mäso do rovnomernej hrúbky. Tým sa zabezpečí jeho rovnomerné prepečenie.
- Solenie alebo marinovanie: Pre lepšiu chuť a jemnosť kuracieho mäsa ho naložte na 30 minút do slanej vody alebo použite marinádu s obsahom kyselín (napr. citrónovú šťavu alebo biely jogurt prípradne kefír).
- Uveďte do izbovej teploty: Pred pečením nechajte kurča 15 – 20 minút odpočívať pri izbovej teplote, aby sa dosiahol rovnomernejší výsledok.
- Varte správne: Zvoľte strednú teplotu a varte na nižšej teplote aby si kuracie prsia zachovali vlhkosť. Prepečenie môže spôsobiť ich vysušenie.
- Po uvarení nechajte mäso odpočívať: Pred krájaním nechajte kurča 5 – 10 minút odpočívať. Šťava sa tak znovu rozptýli a ostane v mäse.
Dúfam, že vám tieto rady pomôžu pri správnej príprave kuracích pŕs. Nezabudnite tiež nahliadnúť do mojej zbierky chutných receptov na prípravu kuracích pŕs, napríklad aj môj najvyhľadávanejší recept na kuracie prsia na prírodno.
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
5 najčastejších chýb pri varení kuracích pŕs + 5 tipov ako im predísť
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.