Pavlovu tortu určite poznáte z osláv či svadieb, ale ak ste ju už skúšali vyrobiť aj doma, tak zaiste viete, že to niesu suroviny čo ju robia takou exkluzívnou ale práve komplikovaná príprava. Môj postup je jednoduchý a určite ho zvládne aj začiatočník.
Jump to RecipeAko som spomenula, počet surovín je minimálny, zato mať presný postup na dosiahnutie správnej konzistencie a správneho pečenia, v tom spočíva to pravé tajomstvo úspechu. Správne pripravená pavlova torta by mala byť zvnútra dobre presušená (a nie ako žuvačka) a zvonku ešte krásne biela a vysoká (nadýchaná).
Len ako na to? Na internete sa vyskytuje obrovské množstvo receptov a priznám sa, že som asi väčšinu z ních vyskúšala a žiaľ musím takisto priznať že skončili katastrofálne. Buď bol výsledok plochý ako palacinka, alebo vnútro ešte skoro surové, alebo mi zas zhnedla celá torta a nedala sa ani jesť.
Ale keďže patrím k ľuďom, čo to nevzdávajú, skúšala som ďalej a ďalej a potom som zistila, že všetky tie komplikované postupy sú zbytočné a že to ide naozaj celkom jednoducho. Preto sa poteším, keď vám moja metóda pomôže a odoberie vám aj strach z prípravy tejto delikatesy.
Ako sa vám Pavlova torta zaručene podarí – krok za krokom postup
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
6 bielkov
150g pr cukru
1PL kukuričného škrobu
1čl octu
(šľahačková smotana a ovocie na servírovanie)
Postup
- Začneme tým, že si oddelíme bielka od žĺtkov. Dôležité je dávať pozor, aby sa naozaj žiaden kus žĺtka do bielka nedostalo. Mohlo by to znemožniť správnej konzistencii finálneho snehu.
- Bielka dáme do nerezovej misky spolu s 1/2 preosiaeho cukru. Do hrnca si dáme vodu a počkáme pokiaľ zovrie. Potom položíme na to našu misku s bielkami a pomocou metličky miešame bielka po dobu presne 1 minúty. Netreba dlhšia a takisto nepotrebujete žiaden mixér.
- Ešte horúce bielko dáme do kuchynského robota a tam ho na najvyšších otáčkach necháme miešať pomocou metličky 5 minút (alternatívne môžete použiť aj ručný mixér).
- Mixér zastavíme a pridáme zvyšný cukor a opäť necháme miešať na najvyššom stupni 3 minúty. Zastavíme ho, pridáme škrob a ocot a už len poslednú minútu mixujeme. Bielkový sneh by mal byť po tejto procedúre tak silný, že sa ani nebude chcieť odlepiť od metličky (skoro ako lepidlo :)).
- Už len ho rovnomerne (to je dôležité aby sa správne prepieklo) rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Trúbu si nahrejeme na 200C. Keď keď horúca, tak do nej vložíme bielkovú tortu a necháme piecť 2 minúty. Trúbu vypneme a už len necháme schnúť 1 hodinu (až je trúba úplne vychladnutá). Trúbu ani raz neotvoríme od vloženia torty, inak by nám uniklo teplo.
- Už len opatrne odlepíme z papiera na pečenia. Ak je správne vyschnutá pôjde to bez problémovo. Na garnírovanie už len na vrch dáme do tuha vyšľahanú šľahačku a čerstvé ovocie. Nezabudnite, že po nanesení šľahačky by sa mala torta zjesť podľa možnosti v najbližších hodinách, takže toto robte až tesne pred servírovaním.
PF 2025
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Ako sa vám Pavlova torta zaručene podarí – krok za krokom postup
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.