Tento šalát je výborný či už ako hlavný pokrm alebo ako príloha ku grilovanému mäsu. Na jeho prípravu sa používa buď stredne hrubý či jemný bulgur alebo sa môže nahradiť aj jemným couscousom.
Jump to RecipeBulgurový šalát
Course: Bezmäsité jedlá slane, Príloha, Šaláty4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1 šálka jemného bulguru/kuskusu
1,5 šálky vrelej vody
2Pl rajčinového pyré
1PL paprikového pyré
2 rajčiny
1 červená paprika
granátové jablko
1/2 šalát
jarná cibuľka
2PL balsamico
1PL oleja
(1Pl korenie sumak)
citrónová šťava
soľ, čierne korenie, čili
Postup
- Za šálku bulguru premyjeme vodou, dáme do hrnca a zalejeme vrelou vodou. Osolíme, okoreníme čiernym korením a sušeným čili a necháme zakryté na najnižšom ohni 15min. variť. Potom oheň vypneme a necháme ešte 5-10min. oddychovať. Bulgur necháme kompletne vychladnúť.
- Medzitým 1-2 rajčiny zbavíme jadierok a dužinu pokrájame na drobno. Takisto na drobno pokrájame červenú papriku kápiu, hlávkový šalát, jarnú cibuľku postrúhame na jemno. Ochutíme soľou, čiernym korením prípadne čili.
- K zelenine pridáme bulgur a za hrsť petržlenovej vňate. Všetko osolíme a výdatne polejeme kvalitným olejom ako aj balsamikom (ja používam balsamiko z granátového jabĺčka). Prípadne dochutíme citrónom. Všetko dobre spolu premiešame a necháme aspoň hodinu stáť v chlade, aby sa spojili chute.
- Na záver pridáme granátové jabĺčko.
Notes
- Kdo chce použiť couscous, ten sa pripravuje bez varenia. 1 šálku couscousu bez umytia dáme do misky, zalejeme 2 šálkami vriacej vody, pridáme soľ, premiešame a zakryjeme pokrievkou. Nechať 15-20 min. nabopnať. Potom postupovať ako v hornom recepte.
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Bulgurový šalát
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.