Lydia_argilli_fotenie_jedla_foodphotography_recepty_Makové kysnuté cesto

Citrónové koláče z makového kysnutého cesta

Tieto koláčiky z makového kysnutéha cesta sú krásne mäkkučké a nadýchané. Ich plnka je tvorená citrónovou marmeládou takzvaným lemon curd. Tento si môžete pripraviť buď doma, alebo kúpiť ako hotový produkt. Jeho chuť je krásne svieža a intenzívna a skvelo dopĺňa chuť maku v ceste.

Jump to Recipe

Citrónové koláče z makového kysnutého cesta

Recipe by lydia.argilli
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 500g polohrubej múky

  • 30g celého maku

  • 20g čerstvých kvasníc

  • 1 PL cukru na kvások

  • 1 čl soli

  • 1 vajíčko +1 bielko

  • 1 žĺtko na potretie

  • 50g masla izbovej teploty

  • ca. 250ml mlieka

  • Plnka
  • 150ml lemon curd (citrónová marmeláda)

  • 3PL masla izbovej teploty

  • 50g čok-kúskov

  • citrónový cukor
  • 50g kr. cukru

  • kôra z 1 citróna

Postup

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 celým vajíčkom a 1 bielkom. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto. To zakryté necháme hodinu kysnúť
  • Cesto vyroľujeme na obdĺžnik a povrch potrieme po celej ploche maslom. Potom potrieme citrónovým džemom – lemon curd – a zaroľujeme do šúlca. Pokrájame na 1,5cm hrubé kusy .
  • Alternatívne vyrobíme 15 pruhov hrubých asi 4 cm, ktoré zaroľujeme a rozrežeme uprostred a zamotáme do uzlíka. Cesto pokladieme s malým odstupom na plech. Na každý diel cesta dáme ešte zopár čoko-kúskov. Potom cesto prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť.
  • Na záver ododkryjeme, povrch potrieme žĺtkom a dáme piecť pri 200C na ca. 25-30 minút.
  • Kdo chce dosiahnuť ešte lepšiu chuť si zmieša kr. cukor s čerstvo postrúhanou citrónovou kôrou a potom do tohto citrónového cukra namočí ešte horúce koláčiky. Tak sa cukor nielen nalepí na ne ale aj krásne skaramelizuje.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Juhoslovanské koláče s cesnakom a syrom

    Juhoslovanské koláče s cesnakom a syrom

    Ponúkam inšpiráciu na víkendové pečenie a tým sú tieto fantastické cesnakové juhoslovanské koláče tentoraz so syrom a bylinkami. Ich chuť je veľmi intenzívna a aróma vďaka cesnaku sýta. Veľkou výhodou je aj ich trvanlivosť, aj po 2-3 dňoch chutia skvelo a tak výborným pochutením takisto na oslavy či záhradné slávnosti. […]


  • Černicová ružová poleva

    Černicová ružová poleva

    Možno chcete len ozdobiť rýchlo vašu bábovku či koláč a nechcete siahať po polotovaroch. Upokojím vás, s týmto receptom vôbec nemusíte. Z rozvaru z ovocia, napríklad čučoriedok ale takisto aj malín či černíc si viete vyrobiť takúto skvelú polevu, ktorá nielen dobre vyzerá ale chutí intenzívne po ovocí, ktoré ste […]


  • Ako pripraviť belgické Vafle – Videorecept

    Ako pripraviť belgické Vafle – Videorecept

    Celý recept nájdete tu Belgické wafle


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*