pagace

Jednoduché plundrované pagáče

Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova ako po masle 🙂

pagace

Suroviny na cesto:

  • 500g hl. múky
  • 200g masla izbovej teploty (mäkké)
  • 1/2 čerstvé droždie (20g)
  • 1Pl kr.cukru (na aktivovanie droždia)
  • 1 vajíčko +1 bielok (žĺtko ponechať na potretie)
  • mlieko (ca. 200ml)

Postup:

  • Droždie zmiešame s cukrom a nechať 10min. postáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Potom zmiešame múku so soľou, bielkom, vajíčkom a kváskom a necháme aspoň 10.min. spolu miesiť.
  • Cesto dáme do uzavretej nádoby kysnúť.
  • Po pol hodine kysnutia cesto vygúľame a potrieme ho 1/4 masla po celej ploche. Preložíme cesto zo všetkých strán smerom do stredu ako keby sme robili obálku a prikryté necháme 20 minút oddychovať. Toto zopakujeme ešte 3 krát. Vždy cesto vyroľujeme, potrieme maslom a potom opäť vyrobíme obálku a necháme oddychovať.
  • Na záver cesto rozgúľame na ce. 0,5cm hrúbku a vykrojíme z cesta krúžky.
  • Potom pagáče položíme na plech, potrieme ich žĺtkom a posypať podľa chute syrom alebo sézamom či racsou a pod.
  • Pečieme pri 200°c do zlatista (ca. 20min).
  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


  • Mäkkučké Pizza rožky

    Mäkkučké Pizza rožky

    Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*