Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova ako po masle 🙂

Suroviny na cesto:
- 500g hl. múky
- 200g masla izbovej teploty (mäkké)
- 1/2 čerstvé droždie (20g)
- 1Pl kr.cukru (na aktivovanie droždia)
- 1 vajíčko +1 bielok (žĺtko ponechať na potretie)
- mlieko (ca. 200ml)
Postup:
- Droždie zmiešame s cukrom a nechať 10min. postáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Potom zmiešame múku so soľou, bielkom, vajíčkom a kváskom a necháme aspoň 10.min. spolu miesiť.
- Cesto dáme do uzavretej nádoby kysnúť.
- Po pol hodine kysnutia cesto vygúľame a potrieme ho 1/4 masla po celej ploche. Preložíme cesto zo všetkých strán smerom do stredu ako keby sme robili obálku a prikryté necháme 20 minút oddychovať. Toto zopakujeme ešte 3 krát. Vždy cesto vyroľujeme, potrieme maslom a potom opäť vyrobíme obálku a necháme oddychovať.
- Na záver cesto rozgúľame na ce. 0,5cm hrúbku a vykrojíme z cesta krúžky.
- Potom pagáče položíme na plech, potrieme ich žĺtkom a posypať podľa chute syrom alebo sézamom či racsou a pod.
- Pečieme pri 200°c do zlatista (ca. 20min).
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:
-
Mäkkučké Pizza rožky
Suroviny: Postup: