Polievka z jarnej cibuľky a byliniek

Polievka z jarnej cibuľky a byliniek

Jarná cibuľka už v skutočnosti nepatrí jari ale dá sa kúpiť celoročne, inak ako za môjho detstva. U mňa je väčšinou jeden zväzok vždy v chladničke lebo obľubujem jej chuť najmä v nátierkach, či dipoch, ale takisto pri varení je skvelou zeleninou. Tak aj v tejto jednoduchej bielej polievke.

Suroviny:

  • 1 zväzok jarnej cibule
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 2l vody alebo vývaru
  • soľ, čierne korenie, drtená rasca
  • 100ml sladkej smotany
  • čerstvé bylinky – tyminán, oregano, petržlenová a zelerová vňať (celkovo asi za šálku)
  • (citrónová šťava)

Postup:

  • Cibuľu pokrájame na menšie kusy a bielu časť  dáme opekať do hrnca do zlatista.
  • Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a pridáme do hrnca.
  • Potom zalejeme zeleninu vodou alebo vývarom a pridáme tiež zelenú časť cibuľky, trochu si odložíme stranou neskôr na servírovanie.
  • Osolíme, okoreníme čierným korením a rascou a necháme prikryté variť 25 minút na nízskom ohni.
  • Následne polievku rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme smotanu.
  • Bylinky si posekáme na jemno a pridáme k polievke.
  • Komu sa žiada môže polievku dochutiť citrónovou šťavou pre dodatočnú arómu a miernu kyslosť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*