Domáce Gnocchi so syrovou omáčkou

Domáce Gnocchi so syrovou omáčkou

Sú potraviny ktoré by som nikdy hotové nekúpila, ani nie preto, že sú nedostupné, skôr preto, lebo sa dajú za pár minút bez námahy pripraviť doma a chutia neporovnatelne lepšie ako kupované. Kdo teda ešte neskúsil pripraviť domáce gnocci, tomu môžem len odporučiť – skúste to a som o tom presvedčená, že už viac ich kupovať nebudete. Mojou obľúbenou prílohou je syrová omáčka a pečená zelenina.

Suroviny na gnocchi

  • 500g zemiakov alebo zemiakovej kaše
  • 2 vajíčka
  • 1 PL soli
  • 220g polohrubej alebo hrubej múky
  • Maslo na pomastenie

Suroviny na omáčku

  • 2Pl masla
  • 2PL hl. múky
  • 150ml vody/vávaru
  • 100ml sladkej smotany
  • 50g postrúhaného syru (napr. parmezán)
  • soľ, čierne korenie, (červená paprika), bylinky podľa chuti

Postup:

  • Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a potom.v osolenej vode varíme 15-20 minút do mäkka.
  • Potom zemiaky zlejeme z vody a necháme kompletne vychladnúť. Ak spracujete zemiakovú kašu môžete kroky 1 a 2 predkočiť.
  • Medzitým vo veľkom hrnci necháme zovrieť 2 l vody.
  • Následne pretlačíme zemiaky zemiakovým lisom na kašu.
  • Pridáme vajíčka, soľ a postupne pridávame múku. Miesime až vznikne vláčne, ale ešte mierne lepivé cesto. Cesto musí ostať lepivé aby neskôr ňoky boli nadýchané, pridaním príliš veľa múky by ostali tvrdé.
  • Pomúčime si pracovnú dosku a cesto rozdelíme na 6 kusov.
  • Každý kus potom vygúľame na šúľec a ten rozrežeme na ca 1 cm hrubé kúsky.
  • Potom v rukách z kúskov vyformujeme guľky, ktoré kladieme na pomúčený tanier alebo plech. Kdo chce, môze do guliek vtlačiť tvar pomocouu vidličky, ja však najradšej robím guľky bez vzoru.
  • Takto pripravené necháme 10 minút schnúť a potom kladieme do vriacej vody.
  • Tam varíme 2-3 minúty pokiaľ vyplávajú na povrch. Potom zlejeme z vody.
  • Na záver polejeme olejom alebo roztopeným maslom.
  • Na omáčku v hrnci zohrejeme maslo a múku. Keď sa spoja, zalejeme studenou vodou alebo vývarom. Dobre roztrepeme a vrátime na sporák,
  • Potom prilejeme smotanu a dochutíme soľou, korením a bylinkami. Necháme za miešania zovrieť.
  • Potom už len pridáme syr a necháme krátko roztopiť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*