Slávnostná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm.

Suroviny na cesto:

  • 3 vajíčka
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 3 PL kakaa
  • 2 PL vody
  • 1 hrnček hl. múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 hrnčeka oleja

Suroviny na plnku

  • 750ml jogurtu (najlepšie kokosového kvôli jeho aróme)
  • 100g bielej čokolády
  • 100g pr. cukru
  • 1 balenie drtenej želatíny + 2PL vody
  • 8ks mini-veterníčkov (kupujem ako hotový mrazený produkt)
  • (50g postrúhaného kokosu)

Ostatné suroviny:

  • 150g ríbezlí (použila som mrazené)
  • 4PL kr. cukru
  • 250ml vody
  • 1 balenie tortového želé (červené)

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Postupne pridávame olej a ďalej šľaháme.
  • Potom pridáme kakao, múku, prášok do pečiva vodu a vypracujeme hladké cesto.
  • Takto pripravené cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy a pečieme pri 160C ca. 45 minút.
  • Po upečení necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy. Okolo cesta umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Bielu čokoládu dáme do misky a tú umiestníme nad hrniec s vodou. Necháme nad parou roztopiť.
  • Želatínu nasypeme do hrnca, pridáme vodu a necháme nabopnať.
  • V miske si zmiešame (kokosový) jogurt, a cukor. Pridáme vychladnutú čokoládu.
  • Želatínu krátko nadhrejeme aby sa roztopila a potom do nej pridáme za lyžicu plnky. Rozmiešame a následne prilejeme k zvyšnej plnke. Tento postup zabráni zlému rozloženiu zelatíny. Kdo chce môže do plnky pridať tiež nastrúhaný kokos.
  • Nalejeme do tortovej formy a potom do takto pripravenej plnky vložíme naše veterníčky, vždy s odstupom.
  • Dáme aspoň na 2 hodiny, optimálne na noc, stuhnúť.
  • Ríbezle dáme do hrnca spolu s vodou, cukrom a želé. Varíme za stáleho miešania do zovretia, potom odoberieme z ohňa a dáme 15 minút vychladnúť.
  • Nalejeme na stuhnutú plnku a opäť dáme na 2 hodiny chladiť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*