Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm.

Suroviny na cesto:
- 3 vajíčka
- 1/2 hrnčeka cukru
- 3 PL kakaa
- 2 PL vody
- 1 hrnček hl. múky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 hrnčeka oleja
Suroviny na plnku
- 750ml jogurtu (najlepšie kokosového kvôli jeho aróme)
- 100g bielej čokolády
- 100g pr. cukru
- 1 balenie drtenej želatíny + 2PL vody
- 8ks mini-veterníčkov (kupujem ako hotový mrazený produkt)
- (50g postrúhaného kokosu)

Ostatné suroviny:
- 150g ríbezlí (použila som mrazené)
- 4PL kr. cukru
- 250ml vody
- 1 balenie tortového želé (červené)
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Postupne pridávame olej a ďalej šľaháme.
- Potom pridáme kakao, múku, prášok do pečiva vodu a vypracujeme hladké cesto.
- Takto pripravené cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy a pečieme pri 160C ca. 45 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy. Okolo cesta umiestníme cukrárenskú obruč.
- Bielu čokoládu dáme do misky a tú umiestníme nad hrniec s vodou. Necháme nad parou roztopiť.
- Želatínu nasypeme do hrnca, pridáme vodu a necháme nabopnať.
- V miske si zmiešame (kokosový) jogurt, a cukor. Pridáme vychladnutú čokoládu.
- Želatínu krátko nadhrejeme aby sa roztopila a potom do nej pridáme za lyžicu plnky. Rozmiešame a následne prilejeme k zvyšnej plnke. Tento postup zabráni zlému rozloženiu zelatíny. Kdo chce môže do plnky pridať tiež nastrúhaný kokos.
- Nalejeme do tortovej formy a potom do takto pripravenej plnky vložíme naše veterníčky, vždy s odstupom.
- Dáme aspoň na 2 hodiny, optimálne na noc, stuhnúť.
- Ríbezle dáme do hrnca spolu s vodou, cukrom a želé. Varíme za stáleho miešania do zovretia, potom odoberieme z ohňa a dáme 15 minút vychladnúť.
- Nalejeme na stuhnutú plnku a opäť dáme na 2 hodiny chladiť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: