Kuskus (couscous) šalát

Tento kuskus šalát si zamilujete keď ho raz vyskúšate. Hodí sa výborne k pečenému ako aj grilovanému mäsu. Keďže jeho hlavná chuť dominuje papriková pasta, odporúčam si kúpiť kvalitnú, najlepšie v oddelení z ázijským tovarom (skúste nájsť pastu “salca” alebo ak máte radšej pikatnú chuť tak pastu “harrisa”).

Suroviny:

  • 1 šálka instatného cous cousu
  • 2 šálky horúcej vody
  • 2 PL paprikovej pasty
  • 1 červená paprika
  • 2 jarné cibuľky
  • 1/2 hlávky šalátu romana
  • 2 rajčiny
  • 2 PL oleja
  • 1 PL balsamica
  • soľ, čierne korenie, sušené čili

Postup:

  • Kuskus dáme do misky a zalejeme ho vrelou vodou. Osolíme a premiešame.
  • Potom zakrytý kuskus necháme 10-15 minút nabopnať (netreba variť, stačí len nechať stáť).
  • Pridáme paprikovú pastu a opäť dobre premiešame.
  • Medzitým si pripravíme zeleninu. Papriku, cibuľku, rajčiny a šalát pokrájame na drobno a dáme do misky.
  • Polejeme olejom, balsamicom a premiešame.
  • Potom pridáme už mierne vychladnutý kuskus a dochutíme soľou, čiernym korením prípadne sušeným čili.

Pozrite si aj ďaľšie nápady na Šaláty.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*