Šošovica je strukovina, ktorá sa dá pridať do toľkých rôznych obmien polievok, až ma vždy nanovo prekvapí ako skvelo chutí aj v tej verzii. Tak tiež táto rajčinová polievka so šošovicou, ktorú som mohla prednedávnom vyskúšať u mojej známej, ma mimoriadne uchvátila a musela som ju hneď uvariť aj u nás doma.
Suroviny:
- 1 malá kávová šálka zelenej šošovice
- 3 zemiaky
- 2PL hl.múky
- 1,5l vody
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- červená paprika kápia
- 1konzerva rajčín alebo 1 kg olúpaných rajčín
- soľ, čili, čierne korenie
- 1-2 bobkové listy
Postup:
- V hrnci opečieme na troche oleja cibuľku, mrkvu pokrájanú na drobno, posypeme múkou a potom pridáme rajčiny alebo konzervu.
- Šošovicu umyjeme pod tečúcou vodou. Potom ju dáme do hrnca spolu s na kocky pokrájanými zemiakmi. Dochutíme soľou, čiernym korením a bobkovým listom prípadne čili.
- Necháme zovrieť a potom varíme ca. 30 minút.
- Na záver dochutíme podľa chuti napríklad petržlenovou vňaťou.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: