Citróny a maliny sú nielen farbene skvost pre oči ale aj chuťovo sa krásne dopĺňajú. Obe ovocia veľmi aromatické ale aj vyvážené chuťou sladkosti a kyslosti. Pre mňa super kombinácia a výsledkom je tento chutný koláč. Maliny možno samozrejme použiť aj do cesta, ja som tentoraz pracovala so sušenými nakoľko bol koláč použitý na oslave vonku a nechcela som riskovať, aby sa pri teplom počasí maliny pokazili, ale inak môžem len odporučiť pridať aj do cesta.

Suroviny:
- 3 vajíčka
- 1,5 šálky hl. múky
- 1/2 sálky kr. cukru
- 1/2 šálky oleja (napr. slnečnicový)
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- štava a kôra z 1 citróna
- (100g mrazených alebo čerstvých malín)
Okrem toho:
- štava z 1/2 citróna
- ca 100g práškového cukru
- 1/2 pl (slnečnicového oleja)
- 5-8 dehydratovaných malín
- plátky citrónu
Postup:
- Vajíčka vyšlaháme do penista s cukrom a vanilkovým cukrom. Postupne pridávame olej.
- Potom primiešame kôru a šťavu z citróna ako aj prášok do pečiva a múku.
- Kdo chce pridať maliny, tomu odporúčať ich najskôr poprášiť hladkou múkou a tak pomaly primiešať k cestu.
- Vzniknuté cesto dáme do vymastenej formy na pečenie a pečieme pri 160⁰C ca 35-40min. do zlatista.
- Cesto nechať vychladnúť a potom vyklopíme z formy.
- Na polevu preosejeme práškový cukor a postupne k nemu pridávame po malých lyžičkách citrónovú šťavu a olej. Zakaždým premiešame. Mala by vzniknuť lepkavá (nie moc riedka) poleva.
- Keď je poleva riedka tak pridáme ešte trochu cukru, ak príliš hustá, tak zas trochu viac citrónovej šťavy.
- Polevu nanesieme na vychladnutý koláč. Dehydratované maliny mierne pritlačíme prstami aby sa rozpadli na menšie kusky a tie pospypeme po povrchu koláča. ň
- Nakoniec ozdobíme plátkami citrónu prípadne mätou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: