Toto je taká dobrota, a to nehovorím preto, že som ju vymyslela 🙂 alebo preto, že som sa ho nevedela dojesť. Zákusok vznikol akosi náhodne, mala som zopár jabĺk, ktoré už bolo treba spotrebovať a akosi sa mi nechcelo robiť také tie klasické jablkové koláče. Tak som sa rozhodla jablká zapracovať do škoricovej piškóty a vrch ešte dochutiť jemným krémom, a bolo to viac ako dobré rozhodnutie. Ak neveríte, vyskúšajte, oblížete sa. Na meranie som apropos použila šálku s 250ml a plech mal ca. 30*35cm.

Suroviny:
- 3 vajíčka
- 1/2 šálky kr. cukru
- 1/2 šálky oleja
- 1 šálka hl. múky
- 1/2 šálky krupice
- 1/2 šálky mlieka (ovseného mlieka)
- 1/2 prášku do perníka
- 1PL škorice
- 3 jablká + 2PL (trstinového) cukru
- trochu citrónovej šťavy
Suroviny na krém:
- 1/2 (125g) masla izbovej teploty
- 1/2 šálky práškového cukru
- 1 balenie (300g) jemného krémovitého syru (Lučina alebo Mascarpone)
- škorica na posypanie
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
- Pridáme múku, krupicu, prášok do perníka, mlieko a škoricu. Vypracujeme hladké cesto.
- Jablká ošúpeme, vyberieme jaderník a pokrájame na malé kocky. Tie dáme do misky, polejeme ich trochou citrónovej šťavy aby nezhnedli a potom posypeme cukrom. Premiešame.
- Jablká zapracujeme do cesta. Potom cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme pri 160C piecť ca. 35-40 minút. Následne necháme vychladnúť.
- Na krém naskôr vyšľahájme maslo s cukrom do penista. Je dôležité aby sa vytvrorila krémovitá konzistencia.
- Jemný syr sa pokúsime zbaviť všetkej nadbytočnej tekutiny (ja som dala do sítka ale niekedy stačí zliať vodu čo sa nazhromaždí hore na syrom) a pridáme k maslo. Vypracujeme hladký krém.
- Keď je cesto vychladnuté, vyberieme ho z plechu, a povrch pomažeme krémom. Na záver poprášime škoricou.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: