Tento prívarok vznikol celkom náhodne keď som doma nemala zemiaky, len batáty, ale chutí skvelo a môžem len ďalej odporúčiť ho vyskúšať.
Suroviny:
- 1 šálka zelenej šošovice
- 1 cibuľa
- 1 sladký zemiak
- 1 bobkový list
- 1 čl drvenej rasce + (1čl čili-možno vynechať)
- 3 zrniečkami čierneho korenia
- 2 ošúpaných cesnakových strúčikov (v celku).
- Ca. 1l vody/vývaru
- 100ml sladkej smotany na varenie
- 2 PL múky
- 0,5-1PL octu
- 1čl cukru
Postup:
- Šošovicu zalejeme 2 šálkami vody a necháme pol hodinu oddychovať. Potom ju zlejeme z vody a dáme do hrnca.
- Sladký zemiak ošúpeme, pokrájame na čo možno malinké kocky a umyjeme pod tečúcou vodou.
- V hrnci nahrejeme olej a pridáme cibuľu pokrájanú na drobno. Opečieme do zlatista.
- Potom pridáme zemiak do hrnca spolu s bobkovým listom, drvenej rasce, 3 zrniečkami čierneho korenia a cesnakovým strúčikom.
- Proidáme šošovicu a zalejeme vodou tak, aby bola ca. 2 cm nad okrajom šošovice. Následne osolíme a necháme zakryté na miernom ohni variť 25min.
- Na zahustenie zmiešame v miske 100ml sladkej smotany s múkou a všetko spolu premiešame až zaniknú hrudky.
- Zmes vlejeme cez sítko k prívarku a premiešame. Necháme za miešania krátko zovrieť potom oheň vypneme.
- Na záver dochutíme 0,5-1 polievkovej lyžice octu (podľa toho, kdo ma ako rád kyslé) a cukrom.
- Servírujeme s vajíčkom na tvrdo alebo volským okom, údeným mäsom či párkom.
Veľká novinka
Už čoskoro si môžete sériu článkov k téme Timemanagement a organizácii dňa popri deťoch vypočuť aj na mojom novom podcaste pre zaneprázdnené mamičky!
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: